2019-08-09


Foto: Anna Bisther

Foto: Mia Bisther

Under fredagsförmiddagen påbörjades lastningen av näbbvalen vid Kristinebergs marina forskningsstation utanför Fiskebäckskil. Den stora frysbilen hade ett visst problem att snirkla sig förbi de trånga kvarteren.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=z5Vl6XCgKYE&feature=share


Foto: Katarina Rech

Under tiden förbereddes flytt med en kranbil av näbbvalen vid Nordens Ark som man nyligen lyckats bärga för att transportera upp den till djurparkens parkering, där den skulle lastas om till frysbilen som skulle transporteras båda valarna upp till Statens Veterinärmedcinska Anstalt SVA i Uppsala. Frysbilen anlände SVA vid midnatt där nattinkallad personal tog emot valarna. Valarna vägde 730 resp. 830 kg.

Läs och lyssna:
https://sverigesradio.se/artikel/7277604

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=7276256

https://www.bohuslaningen.se/nyheter/soten%C3%A4s/sorgligt-slut-p%C3%A5-sagan-om-valarna-1.17000825

En mängd människor har varit engagerade i de tre näbbvalarnas öde i Åbyfjorden och Gullmaren som inföll under årets Västerhavsvecka. Inte minst personalen på Nordens Ark och Riksmuseet, men även en hel del andra som bidragit till att logistik och omhändertagandet av valarna fungerat perfekt. Spindeln i nätet har varit Anna Roos på Riksmuseet, som sedan några år arbetar i grönländska huvudstaden Nuuk, varifrån hon organiserat näbbvals-logistiken med fyra tidszoners förskjutning.