2023-08-01


Hvaldimir är (tills vidare) tillbaka i Norge. Efter att många fick se honom i Lysekils hamn helgen 22-23 juli, drog han vidare längs den norska sydkusten och observerades vid Ula, Larvik (25 juli), Stavern (26 juli) och Kragerø (28 juli).

Man vet fortfarande inte vilket skick han är i, även om han de senaste två månaderna energiskt har rört sig fram och tillbaka längs vår kust. För att bedöma hans hull och hälsostatus hade man behövt göra en regelrätt undersökning – som han är tränad att medverka till. Men den var inte möjlig att få till, även om det fanns erfarna personer som kunde utföra den. Det understryker vikten av att följa rekommendationerna – rör inte valen, simma inte med honom, kör varsamt. Rekommendationerna är till för att skydda både val och människor.

 

Uppdatering 2023-09-11

Hvaldimir fortsatte att ta sig längs den norska sydkusten, efter att han lämnade Lysekil den 23:e juli. I mitten av augusti var han norr om Stavanger. Där stannade han till vid en fiskodling under ett par veckors tid, och av allt att döma har han ätit upp sig. Han är van att hänga runt fiskodlingar, och det är fisk som dras till odlingarna som han livnär sig på  – inte de som odlas i kassarna.

Vart han tar vägen härnäst är (förstås) omöjligt att veta, men norrut och in i fjordar som han är van vid är klart bättre än de trafikerade farvatten han farit runt i under hela sommaren.

Foto: Krisztina Balotay