2023-07-09


Peter Grahn fick ett stiligt möte med en vikval, ute på öppet hav den 9:e juli:

”Träffade här på en vikval –  som vi lyckades studera under 2½ timme.   Uppenbarligen födosökande, stundtals relativt ”platsstationär” inkl långvariga dyk – med däremellan bestämda förflyttningar, detta successivt i SV-riktning. Framför allt såg vid den på viss eller relativt stor distans, men den kom oxå mycket nära – vid några tillfällen gled den långsamt parallellt med båtrelingen eller t o m strax bakom/under båten – på några meters håll – uppenbart nyfiken – men förbluffande diskret, visuellt ffa avslöjad av sina arttypiska vita bröstfenor, som kontrasterade fint mot det ”mörka djupet”.  Då och då förstås betydligt mer spektakulär – med snärtiga, ljudliga andningsbesök och rullningar i ytan.”