2023-07-02


Hvaldimir lämnade Kosterhavet någon gång efter den 12:e juni, och drog sig mot norska vatten. Han observerades den 16 juni ute vid Ytre Hvaler – ett lugnare område för valen, om än inte helt öde – och verkar ha hållit sig i området, undantaget en avstickare till centrala Fredrikstad 21 juni.

Den 27 juni dök han upp i Strömstad, inne på grunt vatten vid en badplats och han är på sitt unika sätt fortsatt kontaktsökande. Då det är sommar och semestertider, gick olika aktörer (såsom Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen, Polisen) samman i ett pressmeddelande den 29 juni med uppmaningar och rekommendationer. Därefter har valen observerats fortsätta söderut (Fjällbacka, Hunnebostrand …)

Dilemmat med Hvaldimir är, att även om människor uppmanas att undvika närkontakt så kommer han självmant väldigt nära – han dras till människor. Även om han inte betraktas som aggressiv, så gå upp ur vattnet och se honom från land. Kasta inga föremål till honom, och klappa honom inte. Kör försiktigt runt honom då han saknar ett vilt vett att tillräckligt hålla undan för propellrar.

Det finns en dokumentär om Hvaldimirs första år i Norge, publicerad 2022. Den är från att han dök upp i Hammerfest 2019 och fram till att han började röra sig söderut längs den norska kusten. Dokumentären är lång (1 timme 45 min), och producerad av Krisztina Balotay enbart för att informera om denna ovanliga val