2023-05-28


En ensam vitval dök upp i Hunnebostrand under dagen, och av allt att döma är det Hvaldimir. Han är känd sedan 2019, då han sökte sig till människor i norska Hammerfest och var då i relativt dåligt skick. Ingen vet hans bakgrund, om han har rymt eller släppts ur fångenskap, men han är uppenbart van vid människor.

Efter ett par månader med rehabilitering 2019, kunde Hvaldimir klara sig själv men söker sig av och till människor. För ett par dagar sedan var han långt inne i Oslofjorden, och det blir fort trängsel runt honom när många vill se honom på nära håll.

Det är fantastiskt att se ett så vackert djur – som egentligen hör hemma i Arktis  – men det är mycket viktigt att hålla ett sansat avstånd till just den här valen. Han har blivit rejält skuren av en propeller vi ett tillfälle, och eftersom han själv inte har (ett vilt) vett att hålla tillräcklig distans kan det lätt bli för närgången kontakt.