2022-06-02


Måndag den 30 maj observerade biologen Andreas Broman vad som kan ha varit en knölval vid Bergnäsbron i Luleå. Så här skriver Andreas själv på Artportalen:

Såg en stor virvel på ytan med en cirklande mås ovanför. Plötsligt bröt en bröstfena ytan och viftade till innan den försvann igen lika fort som den dök upp. Bröstfenan var påtydligt större än måsens vingspann och var oregelbunden till formen med knölar längs konturen. Tänkte därför att det måste vara en knölval. Är dock osäker på om det var en fjolårsunge. Jag såg tyvärr inte hela kroppen och är osäker på om hela bröstfenan var uppe ovan ytan, så det var svårt att bedöma storleken. Intrycket jag fick var att den inte var fullvuxen.

Det finns en kort film tagen av en annan observatör från samma plats (men oklart om det var vid samma tillfälle). Filmsnutten bildsätter Andreas observation på svt.se/norrbotten, men visar troligtvis en mindre val – en tumlare.

Intressanta observationer båda två, och vi hoppas att det kommer in fler.

Knölvalar i Bottenviken är mycket ovanligt, men det har hänt tidigare vid enstaka tillfällen. Sommaren 1978 fick till exempel en intrasslad knölval räddas ur fiskeredskap utanför Luleå.