2020-06-25Foto: Peter Grahn

När Peter Grahn befann sig c:a 15 km V om södra Orust i sin fem meter långa aluminiumbåt fick han syn på en grupp tumlare som han fotograferade i det stilla vädret. Plötsligt hörde och såg han kraftfulla, ljudliga, kaskadliknande ytgenombrott som han först trodde var en tumlarjagande späckhuggare. Men snart avslöjade vikvalen sin identitet, när den närmat sig båten i lugnare tempo. Med viss sannolikhet jagade den småfisk i ytan, men blev uppenbarligen mycket nyfiken på aluminiumbåten som var mindre än den själv. Valen simmade runt och under båten i 40 min. Tappade intresset när motorn stängdes av – kom åter med motorn på tomgång, eller när båten sattes att tuffa runt i cirklar.

Det är inte första gången Peter möter valar utanför Orust. Skrolla ner till 2018-05-31 och läs om hans mäktiga möte med en stor flock späckhuggare.