2016-06-25


Med fin utsikt över Kosterfjorden från en uteterass i Ekenäs på Sydkoster under midsommardagen 25 juni observerade Anders Johansson och Anna-Karin Sundqvist, samt några andra, en stor val på ett avstånd mellan 4-500 meter. Utblåset var plymliknande rakt upp och ca 2 meter högt. Den såg ut att jaga något. Den visade ömsom ryggen utan att någon fena syntes, ömsom huvudet som då och då stack upp och var påfallande runt.
Med all sannorlikhet kan det vara en kaskelot trots att kaskelotens utblås är snett framåt och inte rakt upp. I vissa vinklar är det dock inte lika lätt att uppfatta den sneda vinkeln.
Frågan är om det är samma individ som  syntes 12/6 i Askimsviken utanför Göteborg, inte minst med tanke på den kommande observationen av trolig kaskelot från Marstrand 30 juni här ovan. I sådana fall har den summit fram och tillbaka längs bohuskusten under senaste veckorna. Det kan även vara en helt annan individ. Eller art. Kanske en stor bardval, men deras profil när de sticker huvudet över vattnet är mycket mera spetsig och triangelformad. Valskådning kan stundom vara rätt osäkert.