2015-06-05


BS2Q5955 BS2Q5983 BS2Q5987 BS2Q6004

Foto: Patrik Eld

Vid lunchtid 5 juni fick Patrik Eld en upplevelse för livet. Egentligen var han ute i sin lilla styrpulpetbåt för att fotografera fåglar efter den senaste tidens starka västvindar. Mitt emellan Angöringsbojen till Brofjorden och bojen för Sörgrundsberget sydväst Hållö såg han hur ett antal trutar dök ner mot vattnet efter fisk och mitt bland dem dök plötsligt 3 st späckhuggare upp alldeles vid båten. En var så nära som en meter från båten och när ena späckhuggaren andades ut fick Patrik en dusch rakt i ansiktet. De stora valarna höll sig intill i ca 10 minuter innan de drog norrut.

Att döma av ryggfenorna på fotografierna är det troligt att den första bilden är en hona med halvstor unge. Den tredje bilden visar bara en del av ryggfenan, men det ser ut som den är smalare och högre med ev. rak baksida. Det tyder på att det kan vara en hanne, ev. en äldre tonårspojke till samma hona.

Läs mera:
http://www.expressen.se/gt/patrik-fick-narkontakt-med-spackhuggare/
http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.4041907-tre-spackhuggare-utanfor-lysekil