Valar i svenska vatten

Att få syn på valar utanför den svenska kusten är mera undantag än regel. Större valar lever framförallt ute på de stora havsvidderna och kommer bara vid sällsynta tillfällen in i svenska vatten. Den mindre, ca en och en halv meter långa tumlaren, som var relativt vanlig för ett halvsekel sedan, har under några decennier drastiskt minskat i antal till följd av miljögifter och som bifångst i fiskeredskap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Två tumlare i blankt vatten
Foto: Gunnar Filipsson

Glädjande nog ser tumlaren ut att komma tillbaka igen, och chansen att få syn på den lilla valen ökar för varje år. Men det är långt ifrån någon lätt sak att få syn på den decimeterhöga ryggfenan när det blåser och går vågor. Annat är det när det är stilla och havet ligger blankt. Då kan det vara värt att spana åt alla håll om man är ute med båt, eftersom den lilla fenan och den svarta ryggen vid sådana förhållanden kan synas på mer än en kilometers avstånd. Ofta har de sina favoritplatser där de jagar fisk. Åker man med Stenafärjan finns det goda chanser att se tumlare norr om Läsö. I våra vatten ser man oftast ensamma individer, men där tumlaren är mer vanlig, som t.ex längs norska kusten, går tumlaren gärna i flock.

Vill du viderebefodra din upptäckt till någon i närheten kan du använda båten som en riktningsklocka. Fören är klockan 12 och aktern klockan sex. Syns valen rakt åt styrbord (höger) simmar den klockan 3, 30 grader från fören åt babord (vänster) är klockan 11 osv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här ser syns en tumlare klockan 3 på ca 100 meters avstånd
Foto: Gunnar Filipsson

Det finns även möjlighet att observera delfiner i våra vatten. Största chansen är att möta vitnosdelfin, som normalt är ca 2,5 meter lång och därmed något större än tumlaren. Förutom storleken, som kan vara svår att skilja på håll, är ryggfenan ett bra skiljetecken. Bakre delen av tumlarens ryggfena är nästan rak, medan den på vitnosen är tydligt konkav, vilket ger dess ryggfena ett mera bakåtböjt utseende. Andra delfinarter som regelbundet men sällan syns i våra vatten är den ca 2 meter långa vitsidingen och det ca tre meter långa öresvinet. Det är den senare arten som ofta finns på delfinarier.

Läs mer om observationer av valar och om de olika valarterna.