Vikvalen utanför Uddevalla igen

2018-11-16


Foto: Janne Uddén

På fredag eftermiddag vid 14.30 upptäcktes vikvalen som senast observerats utanför Ljungkile för nästan två veckor igen. Denna gång simmade den inne bland kajerna vid Kärranäs, mellan St Kärra holme och gamla varvsområdet vid Uddevalla. Tiden från obsen vid Ljungkile tills nu har varit rätt blåsig, så det kan ha varit en anledning till att valen inte observerats. Fredag och lördagen var dock lugnt. Ingen obs under lördagen.
Som synes hänger ryggfenan åt sidan, vilket kan vara ett tecken på att vikvalen är i dålig kondition. Rörelsemönstret påminner allt mer om Näbbvalen Valder, som efter flera veckors simmande i innerfjordarna, avled efter att strandat i en vik på Bokenäset i sep 2004.


Öresvin i Öresund

2018-11-08


Foto: Torbjörn Pålsson

Yrkesfiskaren Torbjörn Pålsson fick i ca 45 minuter under torsdagen sällskap av ett öresvin (flasknosdelfin) utanför Lomma vid Öresund. Ungefär samtidigt uppenbarade sig en sadeldelfin i Landskronas hamn.

Läs mera och se film:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/torbjorn-fick-sallskap-av-delfin-utanfor-lomma


Sadeldelfin i Landskronas hamn


Foto: Naveen Upadhyaya

En sadeldelfin upptäcktes under torsdagen i Landskronas hamn.

Se film:
https://www.youtube.com/watch?v=HU0QYp6QwMQ

Läs mera:
http://www.lokaltidningen.se/nyheter/2018-11-08/-H%C3%A4r-leker-delfinen-i-%C3%96resund-%E2%80%9DM%C3%A4ktigt-den-var-bra-tv%C3%A5-meter-ifr%C3%A5n-mig%E2%80%9D-3481513.html
OBS! Artikel är från innan man konstaterade att det var en sadeldelfin.


Vikvalen utanför Ljungkile

2018-11-04

Foto: Madeleine Gustafsson

Vikvalen uppehöll sig under söndagen i Ljungkiles hamn och är nu närmare Hakefjordens mynning vid havet än tidigare.

Läs mer och se film:
http://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/valen-siktad-igen-den-h%C3%A4r-g%C3%A5ngen-i-ljungskile-1.10384236


Vikvalen utanför Henån norr om Orust.

2018-11-01

video

Film: Carin Gunnarsson

När Carin Gunnarsson i Henån på norra Orust stod och diskade på torsdags eftermiddagen, såg hon en mörk kontur plöja vattnet, vilket visade sig vara en vikval – med all sannorlikhet samma som sågs vid Uddevalla hamn i förra vecka. Henån ligger flera mil från öppna havet och knappt två mil från Uddevalla.

Läs mera:
https://lokaltidningensto.se/nyheter/carin-sag-fenan-genom-fonstret/
https://lokaltidningensto.se/nyheter/valexperten-troligtvis-vikvalen-som-setts-i-uddevalla/


Vikval i Uddevalla hamn

2018-10-24


Foto: Camilla Haagen

Foto: Ingemar Pettersson

En ca 5-6 meter lång vikval upptäcktes under tidig onsdagsförmiddag i Uddevalla hamn innanför Orust där den höll till hela dagen. Avståndet från Byfjorden vid Uddevalla till mynningen av Hakefjorden vid öppna havet  är ca. 6 mil.

Läs mera:
http://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/vikval-siktad-i-uddevalla-1.10144555
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/val-siktad-i-uddevalla-1.10145645


Död tumlare funnen i Oskarström vid Nissan

2018-10-13


Foto: Johani Pikkumaa

En död tumlare ca 130 cm hittades av en grupp barn på stranden i Oskarström som ligger uppströms Nissan 1,5 mil från mynningen vid Halmstad. Det är en gåta hur den kom dit eftersom den måste passera tre kraftverksdammar. Att tumlare simmar upp i älvar är ovanligt. Se dock tumlare i Nordre älv norr om Hisingen 26 mars 2017 och sadeldelfin i Göta älv 7 januari 2017.

Läs mera:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/barn-hittade-dott-valdjur-i-inlandet
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/fragetecken-kring-tumlarens-position


Sadeldelfiner utanför Strömstad

2018-10-12


Foto: Cecilia Wassén

Magnus och Cecilia Wassén observerade under fredagen 2-3 lekande sadeldelfiner under några timmar från sitt hus och under en paddeltur utanför NV Öddö utanför Strömstad i samma område som observationen 13 september. Delfinerna observerades även under de två kommande dagarna, bl.a utanför Strömstads hamn.


Sadeldelfin utanför Strömstad

2018-09-13


Foto: Anders Wimmer

Anders Wimmer på kustbevakningen rapporterar två sadeldelfiner i Starekilen utanför Strömstad under torsdagen.

En av dem filmades påpassligt av Gunilla Johansson på väg till sitt arbete på Tjärnö marina laboratorium
Se video:
https://loven.gu.se/aktuellt/nyheter/fulltext/sadeldelfin-i-starekilen-vid-stromstad.cid1585282


Minst två knölvalar i Stockholms skärgård.

2018-09-01

Knölvalar i Stockholms skärgård

Vi säger tack till Björn Sorkin som delar med sig av helgens mest spännande spaning. Filmen är inspelad söder om Grönskär utanför Sandhamn där Björn och hans vänner följer efter två knölvalar med sin segelbåt. – Det var lite läskigt, det är jättestora djur så vi vågade inte gå närmare än 150-200 meter. Vi följde efter dem söderut tills de vek av i västlig riktning mot Bullerö sedan simmade de ifrån oss berättar Björn lyckligt.

Publicerat av Skärgårdsstiftelsen Måndag 3 september 2018

 

Mats Erkers och två vänner som under lördagen seglade i Stockholms skärgård upptäckte minst två knölvalar ca 2 kilometer sydost om Sandhamn. De observerade valarna i ungefär en timme, på som närmast 200 meters avstånd.

 


Nedbrytning av strandade valar

2018-06-28


Foto: Pontus Theander

Ovan syns en aktuell bild av den vikvale som flöt iland Södra Bågareholmen söder om Härön utanför Tjörn 17 oktober 2017. Den ligger på land, men har ätits och multnat en hel del.

Nedan syns resterna av den späckhuggare som flöt i land utanför Mollösund 24 april i år och som flyttades norrut där den förankrades i vattnet längs en klippstrand. Den har ätits och multnat ner helt och hållet under den varma försommaren. Knappt 10 procent av benen återstår. De på grunt vatten är helt rena, medan de som ligger lite djupare har klätts med grönalger. Detta bara på två månader.


Foto: Svante Lysén


Stor späckhuggarflock väster om Mollösund

2018-05-31


Foto: Peter Grahn

Vid 9-tiden på torsdagsmorgonen fick Peter Grahn sin livs upplevelse då han i sin 5 meter långa aluminium-Buster siktade en stor späckhuggarflock ca 8 kilometer väster om Mollösund. Flocken bestod av minst 9 individer som syntes samtidigt över ytan. Förmodligen var det ytterligare några under vid samma tillfälle, så det kan rört sig om dussinet. Det är samma flock som siktats i området tidigare somrar med en hanne med karaktäristisk avbruten ryggfenstopp.

Den måttliga vinden mojnade alltmer så Peter följde flocken under fem timmar till 14-tiden då han släppte den ca 35 km norr om Skagen.


Finska knölvalen Lotta fastnade i nytt nät 25 mil söder om Vasa

2018-05-15

Finska knölvalen Lotta (se nedan) som hjälptes ur ett nät utanför Vasa fastnade återigen i en laxryssja i Raumo 25 mil söder om Vasa.

Läs mera:
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/05/15/knolval-fastnade-i-ryssja-utanfor-raumo


En eller flera späckhuggarflockars färder runt Skagerack.

2018-05-14

Måndag 14 maj var en varm solig dag med svaga vindar. Under dagen inkom flera späckhuggarobservationer. Det började med en flock på fyra individer på väg österut kl 5.00 på morgonen i höjd med Skagen, som besättningen på Stena Saga rapporterade om (se nedan). Nästa observation var från kl. 14.00 från utanför Måseskär som berättade om 5 ex simmande norrut. Kl. 18.30 kom ytterligare en rapport med minst 3 ex kl. 18.30 från en position mitt emellan Måseskär och Skagen.


Fyra späckhuggare i höjd med Skagen

Jonathan Isaksson på Stena Saga på väg till Fredrikshamn från Oslo rapporterar fyra stycken späckhuggare i östlig kurs 20 sjömil om Hätteberget utanför Marstrand i höjd med Skagen. Kanske samma flock som sam söderut längs hallandskusten 28 april.


Knölval observerad utanför västerbottenskusten och sedan fångad i nät utanför finska Vasa

2018-05-12

Fredag 11 maj observerade tre personer en val i Nordmalingsfjärden, utanför Bäcknäset, mellan Umeå och Örnsköldsvik. Den var tio meter lång och såg ut som en knölval. Den kom upp och visade sig fem gånger då den sprutade vatten och visade hela ryggen med ryggfena.

Dagen därpå fastnade förmodligen samma knölval i ett fisknät utanför finska Vasa.  Finsk sjöräddning lyckades frigöra den stressade valen, som stannade i området ett tag innan den försvann utåt havs.

Läs mera:
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/199112
https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/199191


Fyra späckhuggare utanför hallandskusten

2018-04-28

Under lördagen rapporterades 4 stycken späckhuggare på väg söderut på olika ställen längs hallandskusten. Det började kl. 9:40 väster om Näsbokro väster om Åsa strax söder om Kungsbacka. Kl. 12 – 12.30 iakttogs späckhuggarna av ett flertal personer utanför Getterön norr om Varberg. Därefter finns inga rapporter.

Se film:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/spackhuggare-fangade-pa-film-utanfor-varbergs-kust


Den döda späckhuggaren vid Mollösund flyttad

2018-04-27

 


Foto: Svante Lysén

Den döda späckhuggaren som hittades i onsdag vid Mollösund har nu flyttats till en mera obebodd plats längre norrut där den kan vila, ätas och multna i frid.


Död späckhuggare i Mollösund

2018-04-24

Foto: Svante Lysén

På tisdagskvällen 24 april upptäckte Kustbevakningen en 6 meter lång död späckhuggarhanne längs klipporna alldeles norr om hamnen i Mollösund. Den hade varit död en längre tid, varpå överhud och en del späck hade försvunnit. Det är första gången på flera decennier som en död späckhuggare drivit in till land. Däremot observeras flera individer årligen, framförallt sommartid, då de jagar sill och makrill.

Läs och lyssna:
http://nyhetersto.se/2018/04/25/valen-ar-en-spackhuggare/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6938437
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6938480
https://www.svd.se/dod-val-var-spackhuggare


Sadeldelfiner utanför Marstrandsön

2018-04-22

Lisa Garnier och två vänner observerade ca 10 sadeldelfiner från fyren Hättan på Marstrandsön. De jagade och syntes i en halvtimme, som närmast femtio meter från land.


7 – 8 kaskeloter i Kosterfjorden

2018-02-05


Foto: Sara Rausenstierna

Besättning och passagerare på Kosterfärjan iakttog 7 – 8 kaskeloter simmande norrut i Kosterfjorden i Kosterhavets Nationalpark under måndagseftermiddagen. Händelsen är unik. Under de senaste hundra åren har endast två stycken kaskeloter rapporterats längs svenska kuster. Dels den döda som drev in mot Träslövsläge i Halland i december 1988 och som nu finns monterad på Göteborgs Naturhistoriska Museum, dels en levande som sam omkring i Kattegatt sommaren 2016, och som bland annat observerades i Askimsfjorden i Göteborgs södra skärgård 12 juni 2016.

Läs mera och lyssna på radioinslag:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=688117

http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/kaskeloter-siktade-vid-koster%C3%B6arna-1.5150007

goteborgnu.se/2018/02/08/fler-kaskeloter-i-vastsvenska-vatten/


Grindval norr om Gävle

2018-01-12

Fågelskådarna Daniel Rosengren och Per Aspenberg observerade en grindval på ca en kilometers avstånd söder om Iggö Fyr, ca 1,5 mil norr om Gävle. Observationen är säker och den första i Östersjön. Huvudform och ryggfena syntes tydligt.


Späckhuggare öster om Skagen

2017-12-06

Jessica Feldmanis som arbetar  på Stena Saga som trafikerar Oslo-Fredrikshamn rapporterar om en mindre späckhuggarhanne ca 15 km öster om Skagen. Vädret var rätt livfullt och valen dök upp två gånger i de höga vågorna.


Död vikval uppspolad söder om Härön

2017-10-17Foto: Mikael Mårtensson

Sjöräddningen siktade på kvällen den 16 oktober en död, halvt uppspolad, ca 8 meter lång vikval på Södra Bågareholmen söder om Härön utanför Tjörn. Med tanke på att huvudet var borta och stjärten i slamsor, har totallängden förmodligen varit ca 11 meter. Mikael Mårtensson på Miljökontoret i Skärhamn ryckte trots blåsväder (Ophelia) ut dagen efter för att ta späck- och muskelprov åt Naturhistoriska Riksmuseet för vidare analys av hälsa och ev dödsorsak.

Den ljusa färgen betyder att överhuden försvunnit och att valen förmodligen varit död någon vecka. Att valen är en hanne syns tydligt på penisen strax nedanför provytan. För det mesta hålls den dold inne i kroppen, men åker ofta ut då valen dör.


Ny observation av knölval i Stockholms skärgård

2017-09-24

En dryg vecka efter förra knölvalsobservationen rapporterar Carin Bergstrand om en eller eventuellt två knölvalar i Bulleröfjärden mellan Braka och Hallskär, ca 5 kilometer sydost om förra observationsplatsen.


Sadeldelfiner i Marstrandsfjorden

2017-09-23


Foto: Bill Söderberg

Bill Söderberg träffade på en grupp sadeldelfiner under en båttur 2 sjömil väster om  Sillesund i Marstrandsfjorden. En i gruppen var en hona med unge.


Delfiner utanför Stenungsund

2017-09-22

Tre stycken delfiner observerades i Hakefjorden i höjd med Stenungsund av Mattias Almstedt med son under två timmar under fredagskvällen.

Läs mera:
http://www.stenungsundsposten.se/
Sök på delfiner

 


Knölval i Stockholms skärgård

2017-09-16


Foto: Johan Ander

Johan Ander rapporterar om en observation, förmodligen knölval, 400 meter ost om Bullerön i Stockholms skärgård fyra kilometer söder om Sandhamn. Johan observerade den på olika platser under 10 minuter, allt medan den sakta drog sig utåt havs. Eventuellt kan det ha varit två individer.


Nyfikna tumlare söder om Vrångö

2017-07-20

Ola Alander rapporterar om en flock nyfikna tumlare som följde båten i svag vind under en segling mellan Tistlarna och Vrångö i Göteborgs södra skärgård.
Normalt brukar inte tumlare bry sig så mycket om båtar utan håller mest på med sitt. Men både dessa tumlare och den tidigare rapporten från utanför Måseskär den 6 juni visar på att det kan vara individuella skillnader. Ola hade en klar känsla att tumlarna som följde båten i täta pulser kollade in honom.


Delfiner vid Tistlarna

2017-07-04

Gunnar Tobin fick sällskap av två delfiner strax nordost om ön Kungen under en segeltur från Vallda Sandö till Tistlarna. Under hemfärden någon timma senare blev det närkontakt med minst fem delfiner som följde båten. Tre av dem var något mindre i storlek.


Nyfikna tumlare utanför Måseskär

2017-06-06

Foto och film: Lena Lilja

Lena Lilja fick sällskap av flera pustande och nyfikna tumlare som följde båten under en segeltur utanför Måseskär. De verkade komma till båten då Lena knackade i skrovet.

Kika gärna på filmen från mötet:
https://youtu.be/8T0XnrM5ZoA


Späckhuggare väster om Måseskär

2017-06-04

Johan Svanberg på Stena Saga, som trafikerar Oslo-Fredrikshamn, meddelar att två späckhuggare siktats 12 sjömil väster om Måseskär.


Ovanligt tecknad tumlare utanför Läsö

2017-05-06


Tumlaren söder om  Läsö              Foto: Runar Åsly


Dansk tumlare fotograferad 2008             Foto: Anders Lind Hansen

Per Seglevi och Runar Åsly fick sällskap av en märkligt tecknad tumlare med ljust huvud 15-20 minuter under en båttur söder om Läsö. Det hör inte till vanligheterna, men ovan syns en liknande tecknad tumlare fotograferad 2008, även den i danska farvatten.

Se Läsötumlaren på video:
https://drive.google.com/file/d/0B57GT4MzkbsLZjRwT1h3REoyb1k/view?ts=59181bdc


Grindvalen omhändertagen av tyskar från Stralsund

2017-05-05


Valstyckargänget från Stralsund. Michael Dähne längst till vänster.                                                                       Foto: Svante Lysén

Grindvalen från Kyrkesund har idag omhändertagits av en grupp på sju tyskar under ledning av Dr. Michael Dähne från Deutches Meeresmuseum i Stralsund. Valen, som var en hanne på 5,28 meter, bogserades till Vallhamn för styckning och obduktion. Skelettet frilades och prover togs både för svenska och tyska forskare.
Kroppen såg lite mager ut på utsidan, men späcktjockleken var rätt normal och magen tycktes halvfull med fiskben. Magsäcken desikerades inte noggrannt på plats, utan kommer att öppnas i Stralsund där även en veterinär kommer att analysera de olika kroppsdelarna noggrannare.

Läs mera:
http://lokaltidningensto.se/nyheter/tjornval-tar-plats-pa-tyskt-museum/

Se video:
https://www.dropbox.com/sh/zhj58ze8sof9vwg/AABBww4nktEhhA5vM3qs-J7ga?dl=0


Grindvalen funnen död

2017-05-01


Foto: Hans-Erik Hermansson

Den strandade grindvalen som drogs loss från Sunna Strand söder om Kyrkesund i torsdags hittades död under måndag eftermiddag den första maj av öringfiskaren Hans-Erik Hermansson. Den hade åter strandat, denna gång på Sunna Holme en knapp kilometer från Sunna strand. Förmodligen var den sjuk eller åldrig och valt att invänta döden genom strandning istället för att drunkna.

Läs mera:
http://lokaltidningensto.se/nyheter/grindvalen-har-hittats-dod/
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/d%C3%B6d-val-hittad-vid-tj%C3%B6rn-1.4259052


Strandad grindval räddades

2017-04-25

Foto: Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund

En sju meter lång grindval upptäcktes på förmiddagen strandad, men vid liv på Sunna strand vid Kyrkesund längs västra Tjörn. Räddningstjänsten i södra Bohuslän fick den flott, men nästan direkt simmade den in i det grunda igen. Andra försöket gick bättre och efter det försvann valen utåt havet. Valen såg ut att vara mager och var förmodligen i dålig kondition.

Läs mera och se video:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/strandad-val-pa-tjorn
http://lokaltidningensto.se/nyheter/strandad-val-loss-efter-tva-forsok/
http://lokaltidningensto.se/nyheter/valexperten-inte-speciellt-vanligt/
http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/s%C3%A5-r%C3%A4ddades-strandade-valen-p%C3%A5-tj%C3%B6rn-1.4251009

http://www.gp.se/nyheter/sverige/strandad-val-b%C3%A4rgades-av-r%C3%A4ddningstj%C3%A4nsten-1.4251226


Tumlaren kvar i Nordre älv

2017-03-29

Anders Hansson meddelar att tumlaren finns kvar på samma ställe ca en mil uppströms Nordre älv.


Tumlare en mil uppströms Nordre älv

2017-03-26

Anders Hansson meddelar att en tumlare synts simma under lördagsmorgonen i höjd med järnvägsbron utanför Ytterby, ca en mil uppströms mynningen i havet. Ungefär samma tid dagen därpå, söndagen den 26 mars, observerades den åter i samma område i sötvatten.


Död tumlare längs Skrea strand

2017-03-15


Foto: Diana Berlánsky

Under en hundpromenad i morse uptäckte Diana Berlánsky och hennes sambo Michel Ryynänen en död och ilandspolad tumlare längs Skrea strand utanför Falkenberg. Den var ca en meter lång och därför inte helt vuxen.

Läs mera:
http://www.hn.se/nyheter/falkenberg/jag-trodde-f%C3%B6rst-det-var-en-delfinunge-1.4196693


Sadeldelfin i Göteborgs norra skärgård

2017-01-14


Foto: Niklas Stråhlén

Sadeldelfinen fortsätter att leva livet med bra flyt. Carina Hall på Kustbevakningen meddelar att den syntes i Öckerö hamn i torsdags 12 januari. Idag observerades den från färjan mellan Hönö och Lilla Varholmen som den följde med största intresse.

Läs mera och se video:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/ensam-delfin-siktad-p%C3%A5-nytt-i-g%C3%B6teborg-1.4116847

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/har-halsar-delfinen-pa-magnus


Delfin i Göta älv mitt i Göteborg

2017-01-07

Under en stor del av lördagen observerades en delfin i Göta älv mitt i Göteborgs hamn i höjd med Järntorget. Eventuellt kan det röra sig om samma sadeldelfin som under flera månader observerats på olika platser mellan Öresund och Käringön (se tidigare inägg i Valar.se).

Läs mera:
http://www.gp.se/nyheter/sensationen-sanningen-om-delfinen-mitt-i-g%C3%B6teborg-1.4103858


Död Vitnosdelfin vid Mollösund

2016-12-28

I högvatten och tilltagande vind (stormen Urd) spolades på annandag jul en död vitnosdelfin upp på klipporna vid Mollösund.

 Foto: Erika Olofsson


Sadeldelfin vid Grötö utanför Göteborg

2016-12-08

Malte Roggentin från Grötö i Göteborgs norra skärgård siktade en lekfull sadeldelfin som simmade runt en boj nedanför huset under 10-20 min.


Foto: Malte Roggentin


Mera delfin runt Käringön

2016-11-30

Se och hör P4 Västs inslag om sadeldelfinen vid Käringön:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6575701&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter


Sadeldelfinen följer Göran Grundéns båt igen

2016-11-25

Två veckor efter att Göran Grundén från Käringön fick sällskap av en sadeldelfin när han fiskade hummer var det dags igen idag, då förmodligen samma individ dök upp alldeles intill båten vid Måseskär. Sadeldelfinen följde efter och lekte runt båten på ett liknande sätt som förra gången och följde med inomskärs ända in i Käringöns hamn.
(Den vände alldeles utanför Pettersons Krog, fast menyn där även borde attrahera en sadeldelfin. Förmodligen var den mätt.)


Sadeldelfin utanför Käringön

2016-11-11

Liksom gårdagens rapport från Klädesholmen fick hummerfiskaren Göran Grundén en liknande upplevelse med en sällskapssjuk sadeldelfin i nästan en timmes tid mellan Måseskär och Fågelskär utanför Käringön. Förmodligen är det samma individ.

Se Görans video:


Sadeldelfin utanför Klädesholmen

2016-11-10

img_2652
Foto: Sören Johansson

Sören Johansson rapporterar om en ensam sadeldelfin som lekte runt båten när han fiskade hummer norr om ön Bratten väster om Klädesholmen utanför Tjörn.

Se videon hur den simmar alldeles intill båten, ibland upp och nerpå.

https://drive.google.com/file/d/0Bx4xhss5phdKMWRDM1hmRGF0QTA/view?usp=drive_web


Vikval utanför Hamburgsund

2016-10-30

I samband med hummerfiske observerade Lennart Jonsson och några andra en 7-8 meter lång vikval på 20 meters avstånd mellan Vedholmen och Änglarna väster om Hamburgsund.


Vikval utanför Heestrand

vikval-image1
Foto: Daniel och Madeleine Karlsson

Samma dag som vikvalen utanför Hamburgsund siktades, observerade Daniel och Madeleine Karlsson förmodligen samma vikval utanför Heestrand under deras hummerfiske på morgonen.


6-8 späckhuggare siktade vid Fladen

2016-10-20

Andreas Emanuelsson, som arbetar som marinbiolog, rapporterar om 6-8 späckhuggare som siktades under en bottenundersökning med fartyget Robusta vid Fladen utanför Varberg.


Trolig vikval utanför Hermanö

2016-10-16

Joakim Brinkenberg rapporterar en 7-8 meter lång vikval 700-800 meter söder om fyren Hättan utanför Hermanö. Den observerades på ca 100 meters avstånd och bröt ytan tre gånger.


Död tumlare på Marstrandsön

2016-09-26

img_3273 img_3274
Bild: Altéa Norby Björnström

Död tumlare funnen vid dambadet på södra Marstrandsön.


Späckhuggare väster om Hunnebostrand

2016-09-16

Johan Thornberg på Stena Saga som trafikerar Fredrikshamn-Oslorapporterar om en ensam späckhuggare 16 sjömil väster om Hunnebostrand.


Sadeldelfin i Göteborgs södra skärgård

2016-09-15

680
Foto: Sune Nilsson
Sune Nilsson med familj fick sällskap av en lekfull sadeldelfin under en båtfärd mellan Vrångö och Styrsö. Med all sannolikhet är det samma individ som under cirka en månad vistats i Öresund innan den började röra sig norrut, där den mellan 4 och 10 september observerades utanför Morup och Glommen norr om Falkenberg.
Flera rapportörer har hört av sig och bl.a berättat hur det uppstod ömsesidigt intresse mellan delfinen och två hundar i en båt. Traktens sälar blev också nyfikna på den ovanliga besökaren.


Eventuell knölval i Gryts skärgård igen

2016-09-10

Den sensationella observationen av knölval i Gryts skärgård utanför Valdermarsvik från i våras (se Aktuella observationer Valar.se 2016-05-06), kan ha upprepats i lördags i nästan samma område -Bondekrok, ca en halvmil norr om Flisö, där den observerades förra gången. Det var när Berit Svensson och hennes sambo under en båttur såg något stort och runt  röra sig sakta framåt strax under ytan. När de kom hem kollade de video från tidigare knölvalsobservationer och är säkra på att det var en knölval.

Alla som ser något liknande uppmanas att försöka dokumentera det hela på foto eller film.


Sadeldelfin utanför Glommen 2016-09-10

hoppande-delfin-utanfor-glommen

Bo Lindström och Fredrik Johansson fick utanför Glommen norr om Falkenberg sällskap av en sadeldelfin som gjorde ordentliga luftsprång.

Läs mera:
http://www.hn.se/nyheter/falkenberg/nytt-delfinm%C3%B6te-utanf%C3%B6r-glommen-1.3774768


Död tumlare i Havstenssund

2016-09-07

image002
Foto: Birgitta Carlsson

En död tumlare funnen vid stranden i viken Kvarnekilen i Havstenssund i norra Bohuslän.


Trolig vikval väster om Bohus-Malmön

2016-09-04

Jan Örjestål meddelar att han under en båttur såg en val strax söder om en linje mellan Hållö och Malmön med tydligt utblås och ryggfena. Av beskrivningen 3-4 meter mellan blåshål och ryggfena rör det sig troligtvis om en vikval.


Sadeldelfin utanför Morups Tånge 2016-09-04

dsc097451 dsc097521

Foto: Patrik Jigsved

Patrik Jigsved som haft närkontakt med en sadeldelfin rapporterar:

Den 4 september såg jag och en vän en delfin (Delphinus delphis) som under hela eftermiddagen höll sig intill Morups banks västmärke. När vi kom nära med vår båt, simmade delfinen till oss och sedan runt oss i flera varv. Det upprepades några gånger. Därefter tillbaka till ”sitt” västmärke. När en annan båt körde förbi, simmade den med hög fart och några hopp och försökte genskjuta båten, men de på båten såg inte delfinen som ville leka med deras båt, så de körde förbi och delfinen återvände till västmärket igen. Intressant att se!


Vikvalen i Ystad sänks idag och blir forskningsobjekt

2016-08-31

riktigval-600x301

Vikvalen i Ystad sänks några sjömil utanför Ystads kust och blir ett objekt för unik forskning.

Att säkra ett valkadaver och sedan forsla ut det på öppet vatten är i sig ingen lätt uppgift. Valen är i ett stadium av förruttnelse och valens storlek innebär en stor utmaning att handskas med. Även själva sänkningen är ett komplicerat arbete. Sänkningen av valen sker onsdag 31 augusti 3,5 sjömil utanför Ystads kust i anslutning till ett skeppsvrak.

Se film och läs mera:

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/vikvalen-ska-sankas-pa-imorgon
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6507360
http://www.blt.se/sverige-varlden/dod-val-sanks-utanfor-skane-2/
http://www.nsk.se/2016/08/31/nu-ska-vikvalen-tillbaka-till-havets-djup/
http://www.skd.se/2016/08/31/nu-ska-vikvalen-tillbaka-till-havets-djup/
http://www.nyteknik.se/innovation/dod-val-sanks-i-forskningssyfte-6780655


Sadeldelfin mellan Hallands Väderö och Torekov

2016-08-20

DSC_0387
Foto: Nils Möller

Nils Möller på Väderötrafiken som kör turbåten mellan Torekov och Hallands Väderö rapporterar en lekande sadeldelfin som befann sig i sundet mellan 15:00-16:00 på eftermiddagen. Eventuellt kan det vara samma individ syntes i Öresund under drygt en vecka i början av augusti


Nio meter lång vikval påträffad död 12 sjömil söder om Ystad

2016-08-17


Foto Patrik Juhlin

En nio meter lång vikval påträffades flytande död 12 sjömil söder om Ystad av fiskaren Björn Ulups. Han kontaktade dykaren Patrik Juhlin som med sitt team höll på att dyka efter vrakdelar i närheten. De fann valen och bogserade in den i Ystads hamn. Prover har tagits och förmodligen kommer valen att sänkas i havet, där forskare kommer att följa nedbrytningen. Det har gjorts tidigare i saltvatten runt om i världen, men det här är första gången det sker i ett bräckt innanhav.

Läs mera:
http://www.ystadsallehanda.se/ystad/ovanligt-valfynd-utanfor-ystads-kust/

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ovanlig-val-hittades-dod-utanfor-ystads-kust

http://www.expressen.se/tv/nyheter/kvp/nio-meter-lang-val-slapades-till-ystad-hamn/

http://www.sydsvenskan.se/2016-08-17/nio-meter-lang-val-hittad-utanfor-ystad-bogserades-i-hamn-av-dykare


Sadeldelfin i Öresund

2016-08-10

Sadeldelfinen som observerades 2 augusti utanför Ven har under senaste veckan synts på flera platser runt Helsingör och Helsingborg.

Läs mera:
http://www.hd.se/sok?q=sadeldelfin


Sadeldelfin utanför Ven

2016-08-02

image1
Foto: Niklas Sparrenbom

Niklas och Charlotte Sparrenbom hade vid 10-tiden under en segling norrut mot Helsingör sällskap av en sadeldelfin i ca 10 minuter.


Ev. kaskelot innanför Marstrand

2016-06-30

Vid middagstid torsdag 30/6 observerade Ann och Niklas Rosman  ett flertal  ca. 2-3 meter höga, sneda blås från sin båt på ett avstånd av ca 200 meter utanför skären Skäddorna mellan Klåveröns ostsida och Långö. Den stora valen hade kurs åt sydväst, eventuellt ut mot öppna havet. Troligtvis kan det röra sig om den kaskelot som senast syntes i Askimsfjorden 13 juni (se nedan). Kaskelot är enda stora val som inte blåser rakt upp utan snett framåt.


Trolig kaskelot i Kosterfjorden

2016-06-25

Med fin utsikt över Kosterfjorden från en uteterass i Ekenäs på Sydkoster under midsommardagen 25 juni observerade Anders Johansson och Anna-Karin Sundqvist, samt några andra, en stor val på ett avstånd mellan 4-500 meter. Utblåset var plymliknande rakt upp och ca 2 meter högt. Den såg ut att jaga något. Den visade ömsom ryggen utan att någon fena syntes, ömsom huvudet som då och då stack upp och var påfallande runt.
Med all sannorlikhet kan det vara en kaskelot trots att kaskelotens utblås är snett framåt och inte rakt upp. I vissa vinklar är det dock inte lika lätt att uppfatta den sneda vinkeln.
Frågan är om det är samma individ som  syntes 12/6 i Askimsviken utanför Göteborg, inte minst med tanke på den kommande observationen av trolig kaskelot från Marstrand 30 juni här ovan. I sådana fall har den summit fram och tillbaka längs bohuskusten under senaste veckorna. Det kan även vara en helt annan individ. Eller art. Kanske en stor bardval, men deras profil när de sticker huvudet över vattnet är mycket mera spetsig och triangelformad. Valskådning kan stundom vara rätt osäkert.


Ensam späckhuggare utanför Måseskär

2016-06-16

Kristina och Bengt Karlsson observerade en trolig späckhuggarhona 5 sjömil söder om Måseskär.


Brugd samtidigt som kaskelot i Askimsfjorden söder om Göteborg

2016-06-12

Samtidigt som kaskeloten observerades av ett flertal personer i Askimsfjorden, filmade Mikael Skogsberg en annan ryggfena mellan Donsö och Näset kl. 8.00 på morgonen söndagen 12 juni. Av allt att döma rör det sig om en brugd. Världens största tandval och en av världens största hajarter samtidigt i samma område är rätt sensationellt. Det var ju också i Askimsfjorden som Malmska valen (blåvalen) som finns på Naturhistoriska museet strandade för 150 år sedan.

Se filmen:
Film brugd
Foto: Mikael Skogsberg


Kaskelot i Göteborgs södra skärgård 12/6

image1
Foto: Anders Söderberg

20160612_101029
Foto: Henrik Sjölin

20160612_134324-1
Foto: Lena Svala

IMG_7229.MOV
Film: Marcus Davidsson och Kristian Persson

Video
Film: Pernilla Kåreberg

https://drive.google.com/file/d/0Bw3VcYfngwkcaF9pYlNMdi1xbjQ/view?usp=drive_web
Film: Björn Larsson

En kaskelot har observerats av ett flertal personer i ett område mellan Särö, Vrångö, Donsö och Askimsviken under lördag 11 juni och söndag 12 juni. Förmodligen är det samma kaskelot som observerats i Öresund den 10 maj och norr om Fyn i Danmark 30 maj, och där den sågs sydost om Samsö så sent som 7 juni.
Det är en unik händelse. Senaste kaskeloten längs svenska västkusten var i december 1988 då en död individ påträffades utanför Träslövsläge i Halland vars skelettmontage finns att beskåda på Naturhistoriska museet i Göteborg. Det var också i samma område, (Askimsviken), där museets berömda blåval strandade för 150 år sedan.

Läs mera:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/adam-var-ute-p%C3%A5-b%C3%A5ttur-d%C3%A5-d%C3%B6k-en-val-upp-1.2619061

http://norrahalland.se/kaskelott-utanfor-kungsbacka

http://www.gp.se/nyheter/sverige/unikt-valbes%C3%B6k-p%C3%A5-v%C3%A4stkusten-1.2691997

Senaste rapporten om kaskeloten är från måndag kväll 13.6 söder om Donsö.


Kaskelot norr om Fyn, Danmark

2016-06-05

En kaskelot observerades den 30 maj vid ett flertal tillfällen i Vejle Fjord nordväst om danska ön Fyn. I fredags den 4 juni dök den upp vid mynningen av Odense Fjord. Se http://hvaler.dk/nyheder.html. Förmodligen är det samma individ som observerades i Öresund den 5 maj i år.


Åter igen späckhuggare utanför Måseskär

2016-05-21

IMG_3114IMG_0414IMG_0403 IMG_0396
Foto: Bernt Larsson

Bernt Larsson som arrangerar fisketurer meddelar att 5 späckhuggare siktades på lördagen nära båten 3,6 sjömil väster om Måseskär. På en av bilderna syns samma skada på ryggfenan som en av hannarna hade i förra årets späckhuggarflock längs bohuskusten. (Se 27 augusti 2015). Förmodligen är det även samma flock som siktades i början av maj i år. (Se 4 maj 2016)


29 kaskelotter strandade hittills i år längs Nordsjön

2016-05-19

Val

Tjugonio kaskelotter har hittills strandat i år på olika platser i södra Nordsjön, de flesta på Tysklands och Englands nordsjökuster. Magarna på många var fyllda med stora mängder plast.

Läs mera:
https://savethebaltic.wordpress.com/2016/05/19/kaskeloter-hittades-dod-i-tyskland-magar-full-av-plast-och-bildelar/
http://uk.whales.org/news/2016/03/results-of-sperm-whale-strandings-in-germany-released


Knölval mellan Anholt och svenska kusten 2016-05-19

Klas Karlsson, överstyrman på ett mindre tankfartyg, meddelar att han idag observerade en knölval vid Röde banke mellan Anholt och Halmstad.


Selfie och Delfie på väg norrut

2016-05-12

Öresvinen Selfie och Delfie, som förra sommaren vistades längs svenska ostkusten och i vinter längs nordtyska kusten runt Puttgarten och Flensburg, har sedan några veckor så smått börjat röra sig norrut längs Danmark. Igår siktades de i Nyborgsfjorden strax söder om östra fästet av Stora Bältsbron.


Kaskelot i Öresund

2016-05-10

En kaskelot observerades idag utanför Hornbaek på danska sidan av norra Öresund.


Knölval i Gryts skärgård, Östersjön

2016-05-06

Under en fisketur efter havsöring under kvällen den 6 maj upptäckte Peter Jacobsson med familj en knölval strax söder om Flisö i Gryts skärgård ca en mil öster om Valdermarsvik. Valen sam omkring i omgivningen, bl.a in i en vik där djupet bara var 7-10 meter. Eventuellt kan det ha varit två valar -hona med kalv, men de sågs aldrig samtidigt. Peter med familj följde valen mellan 30-45 minuter.

val
Se filmen:
https://drive.google.com/file/d/0B0IULlBUIpfVbEFVZE1pSEtabDg/view?usp=drive_web

Läs mera:
http://www.vt.se/nyheter/valdemarsvik/unik-val-filmad-i-gryt-om4131353.aspx
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/knolval-har-dykt-upp-i-ostersjon


Späckhuggare utanför Måseskär

2016-05-04

En flock på 5 -6 späckhuggare observerades under onsdagen utanför Måseskär.

Läs mera:
http://www.expressen.se/gt/sag-spackhuggare–i-svenskt-vatten/


Ytterligare en strimmig delfin funnen längs hallandskusten

2016-04-18

image001
16 april      Foto: Henrik Andersson

IMG_1455
IMG_1459
18 april   Foto: Svante Lysén

Ytterligare en strimmig delfin, den fjärde i ordningen, hittades längs hallandskusten lördagen den 16 april -denna gång vid Morups Tånge norr om Falkenberg. Det mesta av överhuden var borta, men det gick fortfarande att ana det strimmiga mönstret. Två dagar senare var den betydligt mer ankommen med flera hackhål där trutar och andra fåglar kalasat på den lilla valen. Prover har tagits av ryggfena, späck, muskler, lunga och kranium som kommer att sändas till Naturhistoriska Riksmuseet.

Läs mera:
http://hn.se/nyheter/sverige/1.4893227-annu-en-strandad-delfin-i-halland
http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.4891123-dod-delfin-hittad-pa-morups-tange
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/delfinfynd-forbryllar-forskare


Inga nya observationer av vitvalen

2016-04-13

Inga nya observationer av vitvalen har rapporterats efter att den passerade Björköfärjan i Göteborgs norra skärgård på kvällen den 6 april. Förmodligen är den på väg hem till Arktis upp längs norska kusten just nu.


De två strimmiga delfinerna färdigundersökta

2016-04-12

De båda strimmiga delfinerna av hankön, som i februari flöt i land söder om Göteborg, har nu undersökts färdigt. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) konstaterar att den akuta dödsorsaken har varit cirkulationskollaps. Inga virus, bakterier eller sjukdomar av betydelse har hittats.

Läs mera:
http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/delfinerna-undersokta
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/strandade-delfiner-dog-av-stress-och-chock


Vitvalen passerar Göteborgs norra skärgård

2016-04-06

Vitvalen som observerades kl. 14.45 utanför Grötviks hamn, Halmstad igår, passerade idag  norrut i sundet mellan Hisingen och Björkö i Göteborgs norra skärgård kl. 18.30. Valen observerades av färjekapten Jörgen Hansson som kör Vägverkets färja mellan Hjuvik och Björkö på ungefär 70 meters avstånd. Han uppskattade farten till mellan 3 -4 knop.

Läs mer:
http://m.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4861445-vitvalen-ar-kvar-pa-vastkusten


Vitval utanför Halmstad

2016-04-05

3668224_2048_1152
Foto: PG Utterfors

En vitval observerades utanför utanför Grötviks hamn i Halmstad kl. 14:45 simmande norrut längs kusten. Se även observation utanför Öland den 9 januari 2016.

Läs mera:

http://m.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.4855458-ovanlig-observation-av-vitval-utanfor-grotvik
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6404591

Fakta: Vitval (Beluga) Delphinapterus leucas:
Utseende: vit utan ryggfena. Huvud mycket rörligt jämfört med andra valar. Längd: 3,5 – 5 meter. Utbredning: Norra Ishavet, Hudson Bay, Berings hav. Ger sig ibland ut på färder söderut.

Tidigare observationer:
Under de senaste tvåhundra åren har ett drygt tiotal vitvalar observerats i snitt vart tjugonde år längs danska, svenska och finska farvatten, ibland så långt upp som till Bottenviken. I mitten av 1960-talet var det lite tätare. 1964 syntes vitval i både Gullmarsfjorden och Byfjorden utanför Uddevalla. Samma år observerades ev. samma val i Bottenviken. 1965 fastnade  två vitvalar i ett fiskenät vid danska kusten. Både 1965 och 1966 observerades vitval i Bottenviken.
Senare tids observationer är från 1987 i Isefjorden på Själland, och från 1995 i norra delen av Lilla Bält. Mellan maj och november 2012 syntes 1-2 individer på olika platser längs danska kusten.

 


Strimmig delfin funnen död i Laholmsbukten

2016-04-02

1IMG_1314Bild tagen 1 april.                                Foto: Jan-Erik Andersson

2, 20160402_162118

Bild tagen 2 april                               Foto: Nilla Joansson

Ytterligare en död strimmig delfin hittades på stranden vid Mellbystrand i Laholmsbukten den förste april. Den var då väldigt fräsch och välbehållen och fri från skador, till skillnad från dagen efter då den såg betydligt mera ankommen ut med flera sår och hackskador i huden efter trutar och annan fågel.

Läs mera:

http://hallandsposten.se/nyheter/laholm/1.4852364-dod-delfin-spolades-i-land-i-mellbystrand

http://hallandsposten.se/nyheter/laholm/1.4852364-dod-delfin-spolades-i-land-i-mellbystrand


Död delfin mellan Båstad och Hovs Hallar

2016-03-20

IMG_1290Foto: Magnus Persson

En död delfin med uppskuren rygg funnen strax väster om Kattvik mellan Båstad och Hovs Hallar i södra Laholmsbukten. Delfinen är svårbestämd, men det rör sig antagligen om en strimmig delfin eller en sadeldelfin, förmodligen den förstnämnda. Vävnadsprov har tagits för att via DNA bestämma art.


Trolig knölval 10 sjömil utanför Smögen

2016-03-17

Johan Svensson, styrman på Stena Saga som trafikerar Oslo – Fredrikshamn meddelar om att en 10 meter lång val med puckel på ryggen, ca 10 sjömil utanför Smögen blåste 3-4 gånger innan den dök och visade stjärtfenan – troligen en knölval.

Johan meddelar vidare att annan besättning observerade ett par späckhuggare utanför Strömstad för två veckor sedan.


Selfie och Delfie utanför Kiel

2016-03-16

Flasknos-delfinerna Selfie och Delfie, som förra våren, sommaren och hösten uppehöll sig utanför svenska ostkusten, är ännu kvar längs nordtyska östersjökusten. Efter ungefär två månader utanför Puttgarten och Flensburgsfjorden vid dansk-tyska gränsen, gav de sig iväg på utflykt några dagar upp längs danska kusten, innan de vände söderut igen. Sedan några dagar befinner de sig utanför Kiel.


Två strimmiga delfiner strandade på Onsalahalvön söder om Göteborg

2016-02-13

IMG_2709
IMG_2713
Foto: Anders Nilsson

Två strimmiga delfiner (Stenella coeruleoalba) sökte sig under lördagen mot land på Onsalahalvön två mil söder om Göteborg där de strandade. De fick assistans att återvända ut på djupt vatten, men var så illa däran att de avled. Delfinen på nedersta bilden levde längst. Valarna omhändertogs senare och fraktades bort av personal från Göteborgs Naturhistoriska museum. Det är förmodligen första gången sedan 1998 som strimmig delfin påträffats längs svenska kusten. Delfinerna kommer att obduceras av Naturhistoriska Riksmuseet och SVA.

Läs mera:
http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/halland/1.2992443-delfiner-strandade-i-onsala
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/delfinfynd-forbryllar-biologer
https://sv.wikipedia.org/wiki/Strimmig_delfin


Öresvinen utanför Flensburg

2016-02-10

Öresvinen Selfie och Delfie har varit nordtyskar de senaste två månaderna. Först i trakterna kring Puttgarten och nu senast utanför Flensburg vid dansk-tyska gränsen.


Trolig vitval utanför sydvästra Öland

2016-01-09

Robert Lager rapporterar genom Stefan Lithner att en eller möjligen två vita valar i eftermiddags simmade sakta söderut utanför den lilla yttre båthamnen i Grönhögen på sydvästra Öland, strax norr om Ottenby. Den nästan obefintliga ryggfenan med viss likhet med en “spoiler” tyder på vitval, en arktisk val, som är extremt ovanlig i våra farvatten.

Läs mera:
www.sydostran.se/karlskrona/vitval-pa-vag-till-blekinge/


Stor val utanför Helsingborg

2016-01-01

En stor val, förmodligen knölval, har iakttagits utanför Helsingborg både under nyårsafton och nyårsdagen.


Öresvinen strax söder om Puttgarten

2015-12-16

Öresvinen Selfie och Delfie har senast idag observerats utanför Heiligenhafen, Schleswig-Holstein, Tyskland en dryg mil sydväst om Puttgarten.


Öresvinen vid tyska östersjökusten via Blekinge

2015-12-09

Öresvinen Selfie och Delfie har fortsatt ytterligare söderut till Blekinge där de bl.a observerades 27 november utanför Karlshamn. Nu verkar de tvärat södra Östersjön till nordtyska kusten där de senast syntes 9 december utanför Neustadt.


Öresvinen i Kalmar hamn

2015-11-25

Nu har delfinerna Selfie och Delfie fortsatt söderut och dykt upp i Kalmar hamn. Läs mera:

http://www.barometern.se/kalmar/delfinerna-har-kommit-till-kalmar/


Öresvinen på väg söderut

2015-11-17

Nabbens Rökeri vid Timmernabben en halv mil norr om Pataholm vid Kalmar sund meddelar att öresvinen Selfi och Delfi synts till i vattnet utanför under dagen. Förhoppningsvis är de på väg söderut och hem till Atlanten.


Öresvinen kvar i samma område

2015-11-11

De två öresvinen är ännu kvar i trakten kring Loftahammar och Källvik norr om Västervik, där mängder med människor de senaste veckorna njutit av Selfi och Delfis  jakt, hopp och lek.  Följ vad som händer på Facebookgruppen:

https://www.facebook.com/groups/1619026278357091/?fref=ts


Den döda näbbvalen obducerad

2015-10-28

Den döda Sowerby`s näbbval som 22 oktober hittades längs blekingekusten har nu obducerats av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Läs obduktionsrapporten här:
http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/nabbval-dog-av-svalt


Öresvinen på väg norrut igen, 2015-10-28

IMG_0147 IMG_0150 IMG_0146 IMG_0148 IMG_0149
Foto: Jonas Lundin

De två öresvin som under en längre tid varit stationära utanför Figeholm norr om Oskarshamn har förflyttat sig norrut mot västervikstrakten där de sedan en vecka observerats på olika platser. Senaste observationen från 28 oktober är från Björkö söder om Loftahammar en och halv mil norr om Västervik.

Läs mera:
http://www.vt.se/nyheter/delfiner-utanfor-handelop-8543501.aspx
http://www.corren.se/nyheter/linkoping/jag-kunde-ha-klappat-delfinerna-8776337.aspx
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/delfiner-simmar-norrut-igen-8778824.aspxhttp://www.vt.se/nyheter/sa-moter-du-delfiner-8545916.aspx


Sowerby´s näbbval från Tyskland funnen död i Blekinge

2015-10-22

Mesoplodon_20151023_082108

Foto:Torsten Jepsen

Det verkar som den näbbval som i början av oktober observerades längs tyska östersjökusten nu slutat sina dagar längs blekingekusten. En 3,5 meter lång Sowerby´s näbbval hittades torsdag 22 oktober utanför Karlshamn (Joggesö) av Torsten Jepsen. Den har nu transporterats till Naturhistoriska riksmuseet och SVA för vidare undersökning och analys.


Sadeldelfin i Brofjorden

2015-10-16

IMG_2961

Video

Foto och film: Yvonne Jerrebäck

En hoppande sadeldelfin observerades under en och en halv timme utanför Rixö i Brofjorden norr om Lysekil.


Öresvinen kvar vid Figeholm

2015-10-13

Öresvin
Foto: Lennart Ericsson

De två öresvinen som synts till i Östersjön sedan försommaren har nu uppehållit sig utanför Figeholm norr om Oskarshamn i över två veckor. Senaste tiden har dragit sig mer och mer in i hamnen.

18/10 Öresvinen har synts dagligen utanför Figeholm.

Läs mera:
http://www.barometern.se/oskarshamn/delfinerna-nu-inne-vid-vasakajen/


Sowerby´s näbbval vid tyska östersjökusten

2015-10-01

Dähne_DM_2002_DIAS (1 von 1)-2
Dähne_DM_2002_DIAS (1 von 1)-9

De senaste dagarna har en sowerby´s näbbval (Mesoplodon bidens) uppehållit sig utanför Wohlenberger Wiek nära Wismar längs den nordtyska östersjökusten. Senast denna valart var dokumenterad i närområdet var 1935.


Öresvinen har dragit sig något norrut igen

2015-09-29

Öresvin 2
Foto: Peter Rosén

Öresvinen som syntes utanför Pataholm mellan Oskarshamn och Kalmar för några dagar sedan har summit norrut till Saltvik något norr om Oskarshamn där de var 27/9 och sedan vidare till Figeholm där de uppehållit sig mellan 29/9 och 4/10.

Läs mera:
http://www.barometern.se/oskarshamn/delfinerna-finns-nu-vid-saltvik/
http://www.ostrasmaland.se/oskarshamn/delfinfeber-i-saltvik/
http://www.ostrasmaland.se/oskarshamn/experten-stor-inte-delfinerna/


Öresvin utanför Pataholm mellan Kalmar och Oskarshamn

2015-09-23

Pataholm_1_Tony_Landerman
Foto: Tony Landerman

Pataholm_3_Tony_Landerman
Foto: Bertil Johansson

Sedan ett par veckor uppehåller sig ett par öresvin (flasknosdelfin) utanför Pataholm, mellan Kalmar och Oskarshamn. Enligt vissa uppgifter kan det periodvis varit uppemot 5-6 individer. De två som är fotograferade de senaste dagarna förefaller vara samma som var uppe i Grisslehamn i slutet av augusti. Delfinerna är som synes mycket aktiva, hoppar och underhåller folk som observerar dem från en närliggande brygga.

Läs mer: http://www.expressen.se/kvallsposten/har-far-de-narkontakt-med-delfiner-i-sverige/


Två öresvin utanför Grisslehamn norr om Stockholm

2015-08-31

Foto:  Maud Mattson

I Grisslehamn, strax norr om Stockholm, sågs igår två stycken flasknosdelfiner på väldigt nära håll. Det kan vara första gången delfiner ses så långt norrut i Östersjön.

Läs mera:

http://www.natursidan.se/nyheter/bilder-pa-tva-delfiner-norr-om-stockholm/
http://norrteljetidning.se/nyheter/nyheter/1.3135270-forskare-delfiner-overlever-inte-i-ostersjon

Gunnar Frank och Maria Herngren meddelar i samband med öresvinen utanför Grisslehamn om en händelse i Nämdöfjärden i Stockholms skärgård den 19 augusti:

”Vi hörde ett jätteplask och ”något” som andades ute på vattnet mellan Björnö och Munkholmen nordväst om Nämdöfjärden på onsdagskvällen den 19e augusti i skymningen. Det var ett väldigt plask, mycket mer än när jag (100kg) hoppar i vattnet. Vi såg inte vad som skapade det men vi såg ”gropen” i vattnet och hörde straxt därefter kraftiga andningsljud utifrån vattnet, det lät som en val vi såg på Biscayabukten för några år sedan.”

Eventuellt kan detta vara ett av öresvinen som hoppar och slår ner med ett ryggplask.

MunkholmenStockholm


Späckhuggare vid Väderöarna

2015-08-27

Foto: Niklas Stråhlén/Kustbevakningen
Foto: Niklas Stråhlén/Kustbevakningen


Foto: Foto: Angelica Johansson/Kustbevakningen

Karta späckhuggare 20150827

En flock på minst 4 späckhuggare siktades under torsdagen av personalen på Kustbevakningens båt KBV430. Valarna var nyfikna och lekte runt båten ca 10 minuter.

Läs mer,hör radioinslag och se film:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6242394

http://www.kustbevakningen.se/media/vakthavande-befal-rapporterar/spackhuggare-vid-vaderoarna/

https://www.dropbox.com/s/wg32zl6e6l8cxo6/IMG_8186_nosound.mov?dl=0
Troligtvis är det samma flock (se den avbrutna ryggfenan) som observerades 20 sjömil väster om Marstrand 22 juni i år:

Läs mera och se film:
www.aftonbladet.se/nyheter/article21002579.ab


Delfin funnen död på norra Öland

2015-08-26

 Siverth Sjöberg
Foto Siverth Sjöberg

En död delfin hittades torsdagen 20 augusti vid Bodudden på norra Öland av Siverth Sjöberg. Den var i stark föruttnelse och hade nog varit död i några veckor. Förmodligen är det inte ”Vilse” som den flasknosdelfin som var synlig i Sankt Annas skärgård och Bråviken i början av sommaren kallades i folkmun och i medier.

Den 11 augusti siktades en livs levande delfin i Sankt Annas skärgård av Maja och Linn Ödman och samma dag som ölandsdelfinen hittades siktades enligt obekräftade uppgifter en delfin utanför Arkösund.

Samtidigt som Vilse observerades nästan dagligen i början av sommaren befann ytterligare två öresvin sig utanför Kiel i norra Tyskland samt ännu en utanför Köpenhamn.

Läs mera:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21285459.ab
http://www.svtplay.se/klipp/3209656/dod-delfin-hittad-pa-oland
http://www.dn.se/nyheter/sverige/delfin-pa-oland-dog-av-svalt/
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/den-doda-delfinen-pa-oland-dog-av-svalt-11758230.aspx

http://www.nt.se/nyheter/flasknosdelfinen-synlig-igen-11677744.aspx

Läs obduktionsrapporten:
http://www.sva.se/om-sva/pressrum/nyheter-fran-sva/svalt-trolig-dodsorsak-for-delfin


Vitnosdelfin utanför Hallands Väderö

2015-07-23

Caroline von Post fick sällskap av en vitnosdelfin utanför Hallands Väderö under en segling i frisk vind mellan Anholt och Båstad. Här berättar hon:  ”Vi
länsade, gjorde kanske 6 knop och jag styrde. Plötsligt ser jag något
precis till babord om båten. Djuret var ca 2 m bort strax under
vattenytan. Jag kunde tydligt se den bakåtböjda ryggfenan och de olika
färgstråken på sidan innan den dök.”


Grindval strandad i Åbyfjorden

2015-07-19

Något är ruttet i Sotenäs kommun. Och stort.

Foto: Ellen Liwendahl

En grindval hittades död i Åbyfjorden inte långt från Nordens Ark. Eventuellt kan det vara samma grindval som var stationär utanför Kungshamn i juni, men det är osäkert.

Läs mera:
http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.4156282-havsorn-kalasade-pa-valkadaver

http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.4157726–valen-kan-ligga-dar-i-flera-ar-


Vikvalar norr om Måseskär

2015-07-12

Ulf Friberg observerade tillsammans med Lars Friberg och Mikael Gren flera vikvalar i området Käringön – Bonden -Måseskär.  Här berättar han:
”Igår den 12 juli var vi ute och vrakfiskade långt sydväst om Bonden, på väg ner mot Käringön. Där fick vi först höra ett rejält blåsljud och fick då se en stor val knappt 100m från båten som gled ner, för att sedan komma upp 2 gånger till i ganska snabb följd. Valen var runt 7-8 meter och vi var helt säkra på att det var en Vikval. Vi försökte köra efter den i samma riktning. Då fick vi se två vikvalar till kanske 200m från båten. En fantastisk upplevelse!”.

Mikael Gren berättar entusiastiskt att han även sett trolig vikval då han var i området två veckor tidigare.


Sadeldelfin utanför hallandskusten 2015-07-12

En sadeldelfin observerades av Anders Kornestedt under söndagsmorgonen ca 3 sjömil SV Galtabäcks hamn i Halland. Han berättar:

”Jag var ute och tittade på de tumlare som håller till i området
när det i anslutning till en liten grupp tumlare dyker upp
en något större delfin (knappt 2 m) som vid flera tillfällen
hoppar med hela kroppen över ytan. Sågs i kikare på som
närmast 50 m men den drog sig snabbt utåt (ifrån tumlarna).”


Öresvinet in mot Valdermarsvik

2015-07-08

Öresvinet fortsätter sin färd söderut och var under onsdagen inne och undersökte Valdermarsviken innan den lite senare simmade ut mot mynningen igen.


Öresvinet i Bråviken eventuellt på väg söderut

2015-07-02

Öresvinet verkar nu ha lämnat Bråviken och siktades torsdag 2 juli utanför Källbuktens camping i Sankt Annas skärgård.


Grindvalen har lämnat badviken i Kungshamn

2015-06-30

Grindvalen som varit i en badvik i ett antal dagar har lämnat Kungshamn. Om det beror på att den tillfrisknat, de ökade antal badande människor i det fina vädret eller något annat får vara osagt.


Vikval i Skagerack

2015-06-27

DSC_1802 DSC_1811

Foto: Tomas Borgström/c

Thomas Borgström rapporterar att han och några vänner fick sällskap av en vikval under en segling mellan Tjörn till Kristiansand i Norge 2015-06-27. Den kom upp bredvid båten varpå de hörde utblåsningsljudet och sedan dök den igen. Detta upprepades under ca 20 min.
Den höll jämn fart med dem, ca 5-6 knop, och förmodligen var den ensam. Bedömd längd ca 10 m dock var det svårt att bedöma då de aldrig såg hela valen vid något tillfälle.


Vikval utanför Hätteberget, Marstrand 2015-06-27

imageprocessor

När Marcus Lindblom och kompisen Filip Andersson var ute och fiskade utanför Hätteberget, Marstrand fick sällskap av en val. Först trodde de att det var en späckhuggare, men troligare är en ung vikval på grund av den lägre och mera bakåtriktade ryggfenan. De gamla valfångarna kallade just dessa ungdjur för ”sökare” eftersom de ofta var nyfikna på båtar.

Läs mera:
http://m.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2760240-mojlig-spackhuggare-siktad-utanfor-tjorn?utm_source=gp.se&utm_medium=referral&utm_campaign=redirect

http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2760370-nu-klarnar-det-om-spackhuggaren-

Grindvalen vid Kungshamn var fortfarande kvar i samma badvik, där den simmade runt på grunt vatten så sent som lördag förmiddag. Förmodligen är den försvagad eller sjuk på något sätt. Det är viktigt att den får vara ostörd och bestämma själv vad den vill göra och inte blir stressad.


Grindvalen ut ur Fiskhamnen, men in i en annan vik

2015-06-25

BS2Q7768 IMG_6813

Foto: Patrik Eld

Efter att grindvalen irrat omkring och slutligen strandat längst in i Kungshamns fiskhamn lyckades Kustbevakningen under gårdagskvällen få valen i vattnet och leda ut den på djupt vatten utanför hamnen. Under morgontimmarna sökte den sig åter in i en vik, denna gång badviken vid Klåvholmen strax söder om Fiskhamnen, där den ännu befinner sig under förmiddagen. Kustbevakningen finns på plats för att agera, men kommer i första hand låta den vara i fred och bestämma själv vad den vill. Den andra mera välgödda grindvalen verkar ha försvunnit.

Läs mera:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/tva-grindvalar-vilse-i-kungshamn/
http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.4096172-grindvalen-har-fatt-sallskap
http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.4096172-grindvalen-ar-skadad


Grindvalen utanför Kungshamn har fått sällskap

2015-06-24

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 14.31.45Grindvalen som siktades utanför Valberget i Kungshamn söndagen den 21 juni var fortfarande kvar på samma plats fram till igår kväll, där den oupphörligen dök inom ett 50 x 50 meter stort område. Idag, onsdag, har den flyttat sig in i Fiskhamnen. Ett par hundra meter utanför  hamninloppet har ytterligare en grindval i samma storlek (ca 4 meter) dykt upp. Denna har bättre hull och två hack på bakkanten av ryggfenan.

Läs mera och kika på film:
http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.4091804-grindval-siktad-i-kungshamn
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6196778
http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2755693-grindval-simmade-runt-i-kungshamn

Läs också rapporterna från 22 december 2014 under ”Aktuella observationer” på Valar.se då Kungshamns fiskhamn fick besök av en knölval som förvirrat sig in bland bryggorna, och om de 30 grindvalar som siktades utanför Smögen för knappt ett år sedan. (30 juli 2014)

http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.3332022-peter-dok-med-valar-utanfor-smogen
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/forst-delfiner-och-nu-valar


Åtta späckhuggare 20 sjömil utanför Marstrand

2015-06-22

Dagen efter söndagens späckhuggarvisit 7 sjömil utanför Hätteberget fick Håkan Hörnberg och Kjell, Isak och Rolf Abrahamsson besök av åtta stycken späckhuggare under en båtfärd mellan Marstrand och Skagen 20 sjömil från kusten.

Läs mera och se Håkan Hörnbergs fantastiska film på:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21002579.ab

Troligtvis är den senaste månadens späckhuggarobservationer på mellan tre och åtta valar individer från samma flock som tillfälligt delat sig. Det kan även vara flera olika flockar.


Sex späckhuggare utanför Marstrand

2015-06-21

IMG_0222

Foto: Börje Olofsson

Börje Olofsson och Kate Nielsen fick oväntat besök av sex stycken späckhuggare som plötslig dök upp 7 sjömil väster om fyren Hätteberget utanför Marstrand. De var väldigt nyfikna och simmade runt och under båten. En stack upp huvudet alldeles intill och tittade på de båda seglarna.

Läs mera på:
http://www.expressen.se/gt/spackhuggare-dok-upp-utanfor-marstrand/


Grindval utanför Kungshamn 2015-06-21

SAM_3065-2

206

Foto: Anita Amandusson

 

grindval150622

Foto: Ingemar Pettersson/www.ipnaturfoto.se

 

En ca 4 meter lång grindval observerades i flera timmar under söndagen av Anita Amandusson och ett flertal andra personer på klipporna vid Valberget utanför Fiskhamnen i Kungshamn, Bohuslän. Valen syntes fortfarande under kvällen. Under måndagskvällen 22/6 observerades den i samma område av Ingemar Pettersson.
Bilderna visar en oregelbunden, insjunken rygg bakom huvudet som eventuellt tyder på att grindvalen kan vara mager och undernärd.


Död Vitnos på Råssö

2015-06-13

image1

En död knappt 2 meter lång vitnosdelfin funnen på stranden längs Råssö i norra Bohuslän.


Öresvinet hemma hos djurparkschef

2015-06-11

image009

Foto: Agneta Mode

Mats Amundin, som är forskningschef på Kolmårdens djurpark med bl.a mångårig öresvinsforskning i Delfinariet, meddelar entusiastiskt att öresvinet i Bråviken nu besökt hans egen brygga vid Kopparbo. Det är Mats som senaste veckorna har vidarebefodrat Bråviksdelfinens förehavande längs ostkusten till Valar.se. Han bifogar här ovan en bild på öresvinet i Bråvikens usla hudstatus.


Öresvinet hemmastadd i Bråviken

2015-06-07

image007

Öresvinet verkar trivas bra i Bråviken och trakten kring Nävekvarn där det finns gott om strömming. Lördagen den 6 juni var den utanför Uttervik, medan den dagen därpå förflyttat sig västerut mot Österhagen längre in i Bråviken (se sjökort).

Läs mera:
http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.3231683


Späckhuggare utanför Hållö

2015-06-05

BS2Q5955 BS2Q5983 BS2Q5987 BS2Q6004

Foto: Patrik Eld

Vid lunchtid 5 juni fick Patrik Eld en upplevelse för livet. Egentligen var han ute i sin lilla styrpulpetbåt för att fotografera fåglar efter den senaste tidens starka västvindar. Mitt emellan Angöringsbojen till Brofjorden och bojen för Sörgrundsberget sydväst Hållö såg han hur ett antal trutar dök ner mot vattnet efter fisk och mitt bland dem dök plötsligt 3 st späckhuggare upp alldeles vid båten. En var så nära som en meter från båten och när ena späckhuggaren andades ut fick Patrik en dusch rakt i ansiktet. De stora valarna höll sig intill i ca 10 minuter innan de drog norrut.

Att döma av ryggfenorna på fotografierna är det troligt att den första bilden är en hona med halvstor unge. Den tredje bilden visar bara en del av ryggfenan, men det ser ut som den är smalare och högre med ev. rak baksida. Det tyder på att det kan vara en hanne, ev. en äldre tonårspojke till samma hona.

Läs mera:
http://www.expressen.se/gt/patrik-fick-narkontakt-med-spackhuggare/
http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.4041907-tre-spackhuggare-utanfor-lysekil


Vit tumlare utanför Fyn

2015-06-04

Alla vita valar är inte vitvalar. Carl Kinze på hvaler.dk meddelar att en helvit tumlare som även filmades observerades utanför Fyn i Danmark 4 juni . Se klipp här ovan.


Öresvinet kvar i Bråviken

Skärmavbild 2015-06-06 kl. 09.25.29

3/6 runt lunchtid observerades öresvinet utanför Lövvik, mellan Kvarsebo och Nävekvarn av Marie Andersson.
Tidigare sågs den vid Lindö, som ligger strax utanför Norrköpings hamn på södra sidan.
4/6 vid 15.40 var den åter i Sandvikens marina. Senare samma dag, mellan 18.30 och 19.30 sågs den utanför Kvarsebo, som ligger öster om oss, sam österut från Kvarsebo varv och sen förbi gamla färjeläget i Kvarsebo (markerat med röd linje i bif sjökort). Enligt rapportören, Malin Amér, så står det mkt strömming i detta område.


Späckhuggare utanför Måseskär

2015-05-30

image2Foto: Eric Alström

Michael Koch och ytterligare 11 personer observerade 3 st späckhuggare under en seglats under lördagen mellan Måseskär ( ca 10 distansminuter från Måseskär) och Skagen med den 65 fot långa segelbåten Celeste of Solent. Späckhuggarna var lite nyfikna på båten som gjorde ca 7 knop och var som närmast ca 50 meter.

Läs mera:
http://www.expressen.se/gt/unikt-besok-vid-orust-av-tre-spackkhuggare/


Öresvin i Tyskland och utanför Köpenhamn

2015-05-28

Carl Kinze i Danmark som arbetar både för Valar.se och danska motsvarigheten Hvaler.dk meddelar att man mellan 21 och 24 maj observerat ett öresvin (flasknosdelfin) utanför Köpenhamn och Tysklands östersjökust.

Tyskspråkiga kan läsa mera:
https://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Weitere-Delfin-Videos-aufgetaucht-,tuemmler114.html
http://www.shz.de/lokales/eckernfoerder-zeitung/tuemmler-in-der-ostsee-video-zeigt-seltene-tiere-id9809976.html

Dessutom har en sadeldelfin (vanlig delfin, springare) de senaste dagarna observerats i Öresund. Se bilden här nedanför.

Deldel 2015 Øresund


Öresvinet utanför Krokek

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 13.01.29IMG_1697 Foto: Mats Hjelte

Öresvinet var tillbaka vid Sandvikens brygga i Krokek under torsdag förmiddag 28 maj 2015.
Enligt uppgift från olika observatörer fanns den där från ca 08.00 till ca 12.45 och drog sen österut.
Den visade upp sig väldigt bra och väldigt nära bryggan (ibland bara ca 2-3 meter) där det stod en hel del folk som hade lockats dit.


Öresvinet återvänder till Kolmården

2015-05-27


Delfin 1

Bild: Johan Nilsson/TT

Öresvinet har nu sökt sig tillbaka in i Bråviken.
Läs mera:
http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/delfinen-ar-tillbaka-i-braviken-8084014.aspx


Öresvinet tillbaka till Nävekvarn

2015-05-23

image005

Öresvinet i Östersjön som 21 maj visade upp sig utanför Oxelösund siktades på kvällen 23 maj åter söderut i Lönöviken utanför Nävekvarn vid mynningen av Bråviken.

Läs mera:
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/ostersjodelfinen-siktades-pa-nytt-11070360.aspx


Öresvinet passerar Oxelösund

2015-05-21

tillamundin_1

Öresvinet i Näverkvarn. Foto: Sandra Nordin,  Sörmlandsnytt

Den 20 maj drog öresvinet österut ut ur Bråviken där den stannade upp för en liten uppvisning bland några flytbryggor i hamnen i Näverkvarn. Dagen därpå, den 21:e, siktades den i hamnen i Öxelösund.

Läs mera:
http://www.sn.se/nyheter/sormland/1.3186452

Samtidigt meddelar danska hvaler.dk att ytterligare ett öresvin observerades utanför Köpenhamns Nordhamn den 20 maj.
Se: www.hvaler.dk/nyheder.html


Öresvinet utanför Kolmårdens djurpark

2015-05-18

Nu har öresvinet letat sig en bra bit in i Bråviken där den i förmiddags frossade strömming utanför i Sandvikens marina (58° 39.5’ N, 16° 23.8’ E) inte långt från Kolmårdens djurpark och Delfinariet som bl.a inhyser en hel del artfränder. Den försvann österut under eftermiddagen, men återfanns under kvällen i ungefär samma område i närheten av Kolmårdens djurpark.

Läs mera:
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/delfinen-siktad-vid-sandviken-11046801.aspx

Lyssna på Mats Amundins inspelning av öresvinets sonarljud när den jagar fisk:
http://www.nt.se/24nt/


Öresvinet i Arkösunds hamn

2015-05-17

Öresvinet, som avancerar norrut, siktades kl. 9.30 i Arkösunds hamn. Se mera:
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/ar-delfinen-pa-vag-till-norrkoping-11043951.aspx

Dessförinnan har den observerats mellan Lagnöbron (58° 21.5’N, 16° 47,6’E och ön Holma (58° 20,1’N, 16° 48,3’E), som ligger utanför samhället Sanden på Lagnö där den synts 13-16 maj,  bl.a i Djupvik, mitt emot Lilla Rimmö. Utanför Källbuktens Camping  var den inne på mycket grunt vatten där den tycktes intresserad av människorna på stranden. Utanför i sundet fanns lekande strömming.


Öresvin i S.t Annas skärgård

2015-05-13

Öresvinet i Östersjön fortsätter sin färd upp längs svenska kusten. Vid lunchtid den 13 maj uppehöll den sig vid Målma i Gropviken, innanför Norra och Södra Missjö. Ungefär på position LAT 58°20.49, LON 16° 44.10 i S:t Annas skärgård.

Målma 1Målma 3

 

 


Öresvin utanför Västervik

2015-05-09

SNAG-0348

Förmodligen samma öresvin som för drygt en vecka sedan observerades i centrala Karlskrona siktades 9 maj av besättningen på briggen Tre Kronor utanför Västervik.

Läs mera: http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/spannande-mote-for-briggen-tre-kronor-8030196.asp

http://www.corren.se/nyheter/ostergotland/ovanlig-besokare-dok-upp-i-kallvik-8030189.aspx


Öresvin i Karlskrona

2015-04-30

Ett öresvin (flasknosdelfin) iakttogs i Wämöviken i centrala Karlskrona mellan 14.30 – 20.00 av ett flertal personer bl.a Stefan Lithter på Valar.se.


Delfiner i Blekinge skärgård

2015-04-22

En grupp kajakpaddlare fick sällskap av två delfiner, förmodligen en hona med unge, i Blekinge skärgård. Delfinerna följde paddlarna i ungefär en timmes tid ända in i hamnen i Järnavik.

Läs mera:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/delfiner-siktade-i-blekinge
http://www.expressen.se/kvallsposten/paddlar-i-sverige–far-sallskap-av-delfiner/


Knölval utanför Hudiksvall

2015-03-20

980Foto: Kustbevakningen, Patrik Ågren

En femton meter lång knölval siktades i Bottenhavet av Kustbevakningen 50 km öster om Hudiksvall. Troligtvis är det samma val som observerats flera gånger i södra Östersjön, bl.a utanför Fårö, men också utanför danska och tyska kusterna under sommaren.

Läs mer på:
http://www.helahalsingland.se/halsingland/hudiksvall/val-siktad-utanfor-hudiksvall

http://www.helahalsingland.se/halsingland/hudiksvall/knolval-kan-ha-overvintrat


Sadeldelfin siktad utanför Smygehuk

2015-03-06

Göran Möllerstedt var ut i sin lilla båt för att fiska utanför skånska Smygehuk i  Östersjön. Klockan 9.00 dök det upp en delfin, närmare bestämt en sadeldelfin, som var så nyfiken på båten att den höll sig intill den i nästan 5 timmar innan den försvann. Kroppslängden uppskattades till ca 1,5 meter så det var förmodligen en yngre delfin. Titta gärna på en film av observationen på youtube och fortsätt rapportera in era observationer till Naturhistoriska museet i Göteborg!


Vilsen knölval i Kungshamns hamn

2014-12-22

Foto: Karl af Gejerstam

 

En knölval förirrade sig på måndagseftermiddagen in i hamnen i Kungshamn. Räddningstjänsten var på plats och gjorde en intensiv insats att rädda valen. Efter att ha kämpat för sitt liv i timmar, simmade valen till slut ut i friheten.

Läs mera:
http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/bohuslan/1.2582720-dramatisk-raddning-av-knolval-i-kungshamn


Sadeldelfin vid Sälöknapp

2014-11-16

Peter Johansson och en vän var ute med båten när de såg något simmande i vattnet som de först trodde var tumlare. Djuren simmade mot dem och kom så nära som en meter från båten. De var mellan 5-7 stycken och stannade runt båten i ungefär 3-4 minuter innan de simmade iväg. När Peter kom hem tittade han på bilder på tumlare och kunde konstatera att det han såg inte var tumlare. Djuren hade längre nosar och annan färgteckning på kroppen. Han hörde av sig till Anders Nilsson på Göteborgs Naturhistoriska museum och experter inom valar.se-nätverket kunde konstatera att det han såg var en Sadeldelfin (Delphinus delphis).

 

Foto: Peter Johansson
Foto: Peter Johansson

 


Tumlare utanför Vallda Sandö

2014-09-20

Eva Grill såg idag en grupp med 5 tumlare utanför Vallda Sandö, Hallands län.


Död tumlare i Kullaberg

2014-09-10

Petter Tyrberg hittade en död tumlare guppandes i vattnet vid Kullaberg på förmiddagen den 10 September.


Död grindval söder om Vedhall

2014-09-06

Ungefär 100 meter ost om ön Trälen, söder om Vedhall, hittades en död Grindval utav Mattias Rahm. Valen låg och upp och ned på ganska grunt vatten.


Knölval 15 sjömil sydost om Fårö

2014-08-08

valspanare-jpgvalspanare2-jpg

Foto: Kustbevakningen

En tio meter lång knölval observerades av Kustbevakningen under 6 – 7 timmar 20 kilometer sydost om Fårö. Samma val har också setts utanför Danmark och Tyskland.
Läs mer: http://www.helagotland.se/start/tv-knolval-utanfor-faro-10044358.aspx


30 grindvalar utanför Smögen

2014-07-30

Efter ett synnerligen lyckat fiske av gråsej och stora lubbar  25 sjömil utanför Smögen fick vännerna Peter Boman, Richard Waje och Hans Lindqvist en fantastisk upplevelse då 20 – 30 grindvalar plötsligt dök upp kring båten. Peter Boman hoppade i och filmade en av grindvalarna under vattnet.

Läs mera och kika på film:
http://bohuslaningen.se/nyheter/sotenas/1.3332022-peter-dok-med-valar-utanfor-smogen
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/forst-delfiner-och-nu-valar


Delfiner vid Orust

2014-07-12

Roger Andreasson var ute och fiskade med sin son när de fick syn på 3-5 delfiner. Delfinerna kom upp cirka 10 meter från båten och han tror att de var sadeldelfiner. Vi har ännu inte kunnat bekräfta om det var sadeldelfiner eller någon annan art.


Tumlare utanför Lysekil

2014-06-02

Patrik Eld såg en tumlare utanför Lysekil. Tumlaren cirkulerade mellan Salthästen och Trillingarna och drog sedan västerut.

 

Foto: Patrik Eld

 


Flock på 4-5 späckhuggare siktade utanför Bohusläns kust

2014-05-19

En flock på 4-5 späckhuggare har siktats utanför Bohusläns kust. Läs mer här!

Om du vill läsa mer om valobservationer i Sverige, kolla in här.


Tumlare norr om Strömstad

2014-05-10

Stefan Borell från Kustbevakningen såg mellan 3-4 tumlare mellan Sverige och Norge i Säcken norr om Strömstad. Det var stiljte och de observerade tumlarna till och från i ca 4-5 minuter ungefär 500 meter från deras båt.


Internationella dagen för Östersjöns Tumlare

2014-02-23

Den 18 Maj är det den Internationella dagen för Östersjöns Tumlare. I år är det 12 året i rad som denna dag firas. Denna dag introducerades år 2002 av ASCOBANS (Agreement on the Conservation of Small Cetaceans in the Baltic, North East Atlantic, Irish and North Seas) och UNEP (United Nations Environmental Programme) för att öka allmänhetens kännedom och kunskap om tumlarpopulationen i Östersjön, som hotas av utrotning.

Mer info kommer om aktiviteter för denna dag.Under tiden kan man hitta mer info på
ASCOBANS hemsida och eventets facebooksida.


Späckhuggare vid Hakefjorden

2014-02-18

Fredrik Johansson var ute på lite musselfiske och på hemvägen åkte han längs Hakefjorden och fick se en Späckhuggare. Han följde den under ca. en timma tills han blev allt för kall i det blöta vädret. Han lyckades filma delar av händelsen som finns ute på youtube.


Tumlarkadaver i Varberg

2013-11-20

Hans Odéen hittade ett kadaver av en tumlare utanför Södra Näs i Varberg, närmare bestämt vid stenpassagen ut mot Rödskär.

Foto: Hans Odéen
Foto: Hans Odéen

 


Flock tumlare siktade

2013-09-14

Anne Morberg såg en hel flock med tumlare mellan Särö och Valö.


Död tumlarunge hittad vid Torsviken, Göteborg

2013-08-20

Rickard har hittat en död tumlarunge i Torsviken, nära Hjärtholmsvägen, i Torslanda. Han lyfte upp den på en sten för att bättre kunna fotografera den.

Foto: Rickard

 


Två tumlare siktade vid Vinga

2013-07-30

Andrea Johansson har sett två tumlare (Phocoena phocoena) mellan södra in-Vinga och Vinga ungefär klockan 10:00 den 30 Juli, position 57.636879, 11.612628.


Späckhuggare mellan Nordkoster och Stavern

2013-05-21

Lars Nyberg såg på tisdagen några späckhuggare mellan Nordkoster och Stavern, 10 sjömil från norska kusten. Det var två större individer och ett ungdjur. Lars lyckades få några fina bilder.

Foto: Lars Nyberg
Foto: Lars Nyberg
Foto: Lars Nyberg

 


Vitnosade delfiner skådade öster om Skagen

2013-05-07

Mattias Petersson var ute och fiskade i det fina vädret den 7 maj. När han var ca 12-13 sjömil rakt ost om Skagen fick han syn på något som han först trodde var tumlare. Han stannade till för att ta upp kikaren då ett djur hoppade upp ur vattnet. Då började han misstänka att det var delfiner, eftersom tumlare sällan gör på det viset. Han kunde sedan se att djuren hade mycket större ryggfenor än vad tumlare har och strax därefter kom en hel grupp fram till båten. Mattias kunde fotografera delfinerna på mycket nära håll och en liten stund senare anslöt en grupp delfiner till,så att de totalt var ca 30 individer som simmade runt båten i kanske 20 minuter.

Efter ett tag bestämde han sig för att åka vidare, ca 5 distans österut och en halvtimma senare dök de upp igen. Han var inte säker på att det var samma djur som tidigare, men de var betydligt färre, ca ett 10-tal djur. Denna gång stannade de ca 15 minuter innan de långsamt drog vidare åt nordost.

På vägen hem såg han även tre tumlare strax utanför Stora Pölsan.

Foto: Mattias Petersson
Foto: Mattias Petersson
Foto: Mattias Petersson

 


Död tumlare funnen väster om Marstrand

2013-04-23

Christian Schulz hittade en död tumlare, den 23 april, på ön Klöverön, väster om Marstrand. Tumlaren låg  vid strandkanten på västra sidan av ön, i viken Utkäften (Koordinater: N 57° 51.728′, E 11° 35.413′ )

Foto: Christian Schulz
Foto: Christian Schulz

 


Valar.se på SAMBAH- worshop i Göteborg

2013-04-14

Valar.se kommer medverka på SAMBAH stakeholder workshop som hålls på Stadsmuseet i Göteborg den 15 april. Titeln för workshopen är: ”How can the fishing, shipping and offshore construction industries and politics help to protect the Baltic Sea harbour porpoise?”

Meningen med workshopen är att diskutera hur man ska använda sig av de framtida resultaten från SAMBAH- projektet. Läs mer om SAMBAH- projektet här.

Följ oss direkt från workshopen på twitter (@VALARpunktSE)!!


Död tumlare funnen norr om Helsingborg

2013-04-05

Carl Wachtmeister har hittat en död tumlare mellan Viken och Lerberget norr om Helsingborg. Han tog prover av den döda tumlaren och skickade in till Naturhistoriska museet.

Foto: Carl Wachtmeister
Foto: Carl Wachtmeister
Foto: Carl Wachtmeister

 


Tumlarkadaver hittat

2013-03-27

Peter och Tuva Wrenfelt hittade ett tumlarkadaver som de tog prover på och skickade in till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.

Foto: Tuva Wrenfelt
Foto: Tuva Wrenfelt
Foto: Tuva Wrenfelt

 

Har du också hittat en död tumlare? Läs mer här för att se hur du gör för att skicka in prover du med!!


Tumlare i Bovallstrand

2013-01-05

Sylvi Lindquist man såg en tumlare simma omkring i cirklar i hamnen i Bovallstrand. Som tur var så hade han telefonen med sig så han kunde filma detta. Sylvi själv var tyvärr hemma sjuk och missade detta unika.

Läs mer här!

Foto: Lars Lindquist

 


Död tumlare hittad i Halmstad

2012-11-18

En död tumlare har hittats uppspolad på stranden i Halmstad. Den var lite under en meter lång och hade inga synliga skador förutom att krabbor och/eller fåglar ätit vid ena ögat. Tumlaren har blivit upphämtad av Göteborgs Naturhistoriska museum för vidare analys.

 

Foto: Anders M Nilsson

 


Ny plan för att bevara tumlare i Kattegatt

2012-10-24

Den 24 oktober, i Brighton, Storbritannien, beslutades det om en plan för bevarandet av tumlare i Kattegatt och Bälthavet, det vill säga sunden mellan Östersjön och Kattegatt. Planen togs fram av de länder som skrivit under ASCOBANS-avtalet.

Ascobans-avtalet om skydd av småvalar i Östersjön, Nordostatlanten, Irländska sjön och Nordsjön går under FN-konventionen om skydd av flyttande arter (Bonnkonventionen, UNEP/CMS). Avtalet har signerats av de flesta länder i området.

Läs mer här!

Läs också om åtgärdsprogrammet för tumlaren 2008-2013.


Val skådad vid Kullabergs spets

2012-10-03

Idag 3 oktober medan vi studerade tumlare c:a 100 meter ut från stranden på norra sidan av Kullabergs spets (Skåne), upptäckte Yei-Hsuan Huang, biol.stud (Fil Mag) från Taiwan ett betydligt större djur på väg åt NO eller NNO. Djuren var allra minst 4 tumlarlängder, troligen åtsk större (6 – 8 meter). Ryggfenan var åtskilligt längre, mera rättuppstående än hos tumlarna. Rörelserna under transporten var lugna och sävliga som hos ett betydligt större djur än delfiner, men sågs dyka på ett sätt som mycket påminner om delfinernas. Vi såg inte huvudet, men djuret var åtskilligt bredare över lungorna än över nacken. Vi har inte artbestämt detta djur, men håller för mest troligt att det var en vikval.

/Stefan Lithner


Val siktad i Luleå

2012-09-06

Håkan Vårberg tror sig ha sett en val utanför Luleå. Läs mer på SvD och Norrbottens-kuriren.

Rapportera in fler valobservationer till:

Göteborgs Naturhistoriska Museum, Box 7283, 402 35 Göteborg

Tel (växel): 031-775 24 01

eller direkt till Anders Nilsson på 0704-81 67 64 eller anders.nilsson@gnm.se


Tumlare/delfiner öst om Tylösand

2012-08-17

Benke Odenmark såg tre tumlare/delfiner 15 nautiska mil öst om Tylösand. Det är svårt att avgöra vad det är för art. På den första bilden ser det ut som en vitsidig delfin eftersom man ser en ljusare strimma längs kroppen, men detta kan också bara vara ett resultat av att den simmar fort och att ljuset och vinkeln gör att just det partiet ser ljusare ut. På den första bilden kan man ana en trekantig ryggfena vilket tyder på att det är en tumlare men man kan också ana att skallprofilen har en vinkel mellan nos och skalle och detta tyder på att det är en delfin. På den andra bilden kan man tydligt se att det är en tumlare eftersom man ser den trekantiga ryggfenan och kroppens siluett.

Foto: Benke Odenmark
Foto: Benke Odenmark

 


Val siktad vid Orust

2012-08-16

Gun-Louise Hermansson såg återigen en val i vattnen mellan Strandön och Orust (Se artikel från 6 juni 2012). Den var uppe vid ytan och andades 4-5 gånger.


Flera delfiner utanför Hälleviksstrand

2012-08-03

Fredagen den 3 Augusti låg Tomas Hjalmarsson med sin segelbåt vid SXKs boj vid Danholmen utanför Hälleviksstrand. Då observerade han minst två delfiner som gjorde ett antal luftsprång så att hela delfinen tydligt6 syntes. Deras rörelser var kraftfulla och de simmade i hög fart. Delfinerna var svarta på ovansidan och vita på undersidan.


Stim med vad som tros vara delfiner söder om Hyppeln

2012-08-02

Jens Marklund har sett ett stim med vad han tror är delfiner i sundet söder om Hyppeln. Han såg 10-15 ryggfenor som simmade västerut.


Provtagen död tumlare

2012-08-01

Ella Odencrants hittade en död tumlare vid Gåsö, Lysekil. Hon tog prover från ryggfenan, tänderna och späcket. Tumlaren var 80-90 cm lång och vägde uppskattningsvis 10-15 kg.

Foto: Ella Odencrants

 


Närkontakt med späckhuggare nordost om Läsö

2012-07-28

Lars Gustafsson hade närkontakt med en späckhuggare (Orcinus orca) när han var på segeltur nordost om Läsö, Danmark. Späckhuggaren simmade under båten och kom sedan upp ca 10-15 meter ifrån båten för att andas.


Brydes fenval sågs av dansk seglarfamilj

2012-07-10

Karin, Mads och Simon Kirketorp, från Danmark, seglade från Skagen till Lysekil och såg efter halva sträckan en Brydes fenval (Balaenoptera edeni). Valen hoppade upp ur vattnet fem gånger innan den försvann ur sikte.


Många tumlare utanför Kullaberg

2012-07-05

Rikard Nilsson var ute och seglade med en kompis och lyckades komma nära flera tumlare under eftermiddagen och kvällen. Tumlarna var bitvis nära båten och de båda njöt av att höra deras utblåsningar när de bröt vattenytan.


Valar siktade i Koljöfjorden

2012-07-04

Annika Bratt såg 4-5 valar som hon trodde var delfiner i Koljöfjorden. Det är dock inte bekräftat vilken art det var. Fyra dagar senare såg hon en ensam val av samma art hoppa i Koljöfjordens mörka vatten.


Tumlare i vattnen mellan Tjörn och Marstrand

2012-07-03

Ryggfenan på en tumlare sågs 4-5 gånger utav Gunilla Landin i vattnen mellan Tjörn och Marstrand. Tumlaren var uppskattningsvis cirka 50 meter bort.


Ensam tumlarkalv i Kungshamn

2012-06-27

Jennifer Sköld har sett en tumlarkalv längst in i Springets småbåtshamn i Kungshamn. Kalven verkar vara utan sin mamma och har setts i hamnen till och från under ett dygn.

Läs mer på Bohusläningen.se

 

Foto: Jennifer Sköld
Foto: Jennifer Sköld

 


Valkota funnen utanför Strömstad

Anna-Lisa Wrange hittade en kota från en tumlare utanför Strömstad.

Foto: Anna-Lisa Wrange

 


Död tumlare vid Tylösand

2012-06-16

Henrik Nilsson har hittat en död tumlare i Tjuvahålan, Tylösand utanför Halmstad.

Foto: Henrik Nilsson
Foto: Henrik Nilsson

 


Valar siktade i farvattnen mellan Strandön och Orust

2012-06-06

Gun-Louise Hermansson såg 2 valar och hörde deras utandningsljud i farvattnen mellan Strandön och Orust.


Uppspolad tumlare med kalv

2012-05-27

Sanna hittade en död tumlare med sin döda kalv på Mellbystrand i Laholm ungefär klockan 21.30. Hon hittade också en död mås och 4 döda fiskar i närheten.

Foto: Sanna

 


Tumlare utanför Tjörn

2012-05-20

Birgitta Josefsson Kode såg en tumlare väster om Altarholmen, utanför Tjörn.


Enstaka tumlare i Kosterfjorden

Enstaka tumlare sågs i Kosterfjorden, nära fyren Svangen samt en bit söderut neråt Väderöarna av Kustbevakningens fartyg 307.


Död tumlare på Björkö

Eva Eriksson hittade en död tumlare i Framnäs hamn på Björkö. Den tros ha varit inne i Framnäs redan en vecka innan men spolats ut igen. Den var ca 115 cm lång och fortfarande intakt.

Foto: Eva Eriksson

 


Späckhuggare utanför Brofjorden

Besättningen på HMS Jägaren såg minst 6 stycken späckhuggare (Orcinus orca) sydväst om Brofjordens angöring. En av dem hade en markant större och kantig/trasig ryggfena. Det tros vara två äldre hanar, en hona och flera ungdjur. Det tros vara samma grupp som sågs norr om Skagen den 15 maj.

Foto: Fleming Karsberg
Foto: Fleming Karsberg
Foto: Fleming Karsberg

 


Uppspolad tumlare i Bovaldsbukten

2012-05-18

Siv Torstensson hittade en uppspolad tumlare i Bovaldsbukten.

Foto: Siv Torstensson

 


Död tumlare

2012-05-16

Rikard Nilsson har rapporterat om en död tumlare som han hittade vid Viken norr om Helsingborg.

Foto: Rickard Nilsson

 


Död tumlare vid Södra Utby

2012-05-11

Tia, en 10 månader gammal borderterrier tillsammans med matte Monica Berntsson hittade en uppspolad tumlare ca 60 meter från båtbryggan (Johannes Brygga) på Södra Utby.

Foto: Monica Berntsson
Foto: Monica Berntsson

 


Tumlare i Strömstad kommun

2012-05-09

Under patrull med Kustbevakningens fartyg 307 såg Christina Cardell totalt 9 tumlare mellan Svangen och Vattenholmen (Strömstad kommun). Tumlarna var i grupp om 2, 4 och 3 stycken.
Läs mer om tumlaren: www.valar.se/index.php?page=tumlare-och-bifangst

Illustration: Håkan Jernehov

 


Delfiner i Åbyfjorden

2010-05-07

Clary Sandström, bofast på Vrångarö i Åbyfjorden, rapporterar att hon sett två delfiner som var på väg in i Åbyfjorden, i riktning mot Nordens Ark, på morgonen den 7 maj. Clary berättade att delfinerna hoppade upp ur vattnet och att hon själv aldrig tidigare sett delfiner i Åbyfjorden.

Om det är någon annan som också har sett delfinerna och om det finns bilder på dem så hör av er till: bjorn.kallstrom@kultur.goteborg.se


Vikval räddad av fiskare och kustbevakningen

2010-04-26

Under en patrull fick Stefan Andersson och hans kollegor på kustbevakningens båt KBV 050 samtal från kräftfiskare som hade en Vikval (Balaenoptera acutorostrata) som satt fast i en kräftlänk. Fiskarna och kustbevakningen lyckades ta loss valen som var mycket utmattad. Förhoppningsvis klarade sig valen utan skador. Stefan rapporterar att den var ca 8 meter lång, och han har också skickat med en bild på vikvalen.

Foto: Stefan Andersson

 


Upptrålat gråvals-ben i Östersjön

2010-01-28

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har med hjälp av DNA-analyser kommit fram till att ett valben som trålades upp utanför Ystad har tillhört en Gråval. Gråvalarna utrotades från Atlanten på 1600-talet och detta tillsammans med det faktum att man bara gjort ca femton fynd av gråvalsben i Atlanten gör benet från Östersjön mycket intressant. Eftersom gråvalarna försvann på 1600-talet är benet därför minst 300 år gammalt.


Time-laps film på död tumlare

2009-09-17

Forskare på Göteborgs Universitet, Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg och London Natural History Museum har tillsammans byggt upp ett undervattensobservatorium utanför forskningsstationen vid Kristineberg på svenska västkusten. Via webkameror kan forskarna följa sina experiment online på internet.

På YouTube finns ett videoklipp med time-laps film som är filmat via undervattensobservatorietvisar hur en tumlare bryts ner under 2.5 månader.

Videon finns på www.YouTube.com/theUWObservatory


Vikval på Skagerrak

2009-07-14

Magnus Lindegren seglade med sin familj och en annan båt mellen Skärhamn och Skagen den 14 juli då en ryggfena kom upp mellan de båda segelbåtarna. Magnus skriver följande i sin rapport till oss: ”Vi hade seglen uppe och gick för motor i ca 4 – 4.5 knop. Vi var till en början oroliga över vad valen skulle göra, men det gick snabbt över. Valen verkade trivas med oss och var uppe alldeles vid våra båtar, simmade under båtarna och visade sin mage. Vi förstod att resan över till Skagen skulle bli lång men tiden gick otroligt fort då vid hade denna fantastiska varelse med oss. Valen följde med oss i 3 timmar och gjorde den 11 timmar långa resa väldigt mycket kortare. Vi fick med oss ett otroligt minne. Vi uppskattar att valen var ca 8 – 10! meter lång”

Precis som Magnus gissar så är det en vikval (Balaenoptera acutorostrata), vilket syns på det vita bandet på bröstfenans ovansida samt den bakåtböjda ryggfenan.

Magnus har också lagt ut fyra filmer på valen på YouTube och filmerna finns som ”favoriter” på www.YouTube.com/ValarpunktSE.

Foto: Magnus Lindegren

 


Val väster om Skärhamn

2009-07-06

Mats Gryte rapporterar att han sett en 10 m lång val med en liten ryggfena och vit undersida cirka 10 sjömil väst om Skärhamn. Valen hade en mindre individ, som kan ha varit en unge, i släptåg. Förhoppningsvis kan vi uppdatera denna rapport med bilder om några veckor.


Delfiner utanför Islandsberg

2009-06-30

En grupp med 8-10 st förmodade delfiner har siktats vid Bonden-Mittskär ner mot Hättefyren ca 5 km väst om Grundsund i Lysekil kommun. Uppgiftslämnaren meddelar att individerna hoppade ur vattnet samt att de hade en mörk rygg med ljus undersida. Â


Val utanför Västervik

2009-06-23

På morgonen den 23 juni kl 03.00 såg Erik Rendahl och Felix Brand en val i fjärden Gudingen, i Västerviks skärgård. Valen befann sig ca 75-100 meter från land, och sprutade under en period högljutt vatten ur sitt blåshål. Erik och Felix rapporterar att valen hade en liten fena vid ryggens slut och att det kan röra sig om en sillval.


10 000år gammalt valskelett

2009-06-01

Vid ett vägbygge söder om Skee har man hittat ett 10 000 år gammalt valskelett. Fyndet av ett nästan intakt valskelett 72 meter över havsytan i norra Bohuslän är intressant ur flera aspekter. DNA som extraheras ur valbenen kan bidra med viktiga data för att räkna ut hur många valar det fanns innan människan började jaga dem. Valen kan i sig ha varit en så kallad Swedenborgs rätval, en art som man inte är riktigt säker på om den funnits eller ej eftersom den i så fall utrotades för mer än 200 år sedan. Fyndet belyser också att strandlinjen är ett relativt begrepp och att förändringar i havsytan inte är något man ska förvånas över utan snarare något att räkna med.

Valkotan på bilderna nedan är 120 cm lång.

För mer information kontakta Thomas Dahlgren:
thomas.dahlgren@zool.gu.se
mobil: 0703662042

Foto: Adrian Glover, Thomas Dahlgren

Länkar till nyheten i andra media:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forntida-val-hittad-i-bohuslan-1.880769
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=498425
http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/1.483281