2013-05-07


Mattias Petersson var ute och fiskade i det fina vädret den 7 maj. När han var ca 12-13 sjömil rakt ost om Skagen fick han syn på något som han först trodde var tumlare. Han stannade till för att ta upp kikaren då ett djur hoppade upp ur vattnet. Då började han misstänka att det var delfiner, eftersom tumlare sällan gör på det viset. Han kunde sedan se att djuren hade mycket större ryggfenor än vad tumlare har och strax därefter kom en hel grupp fram till båten. Mattias kunde fotografera delfinerna på mycket nära håll och en liten stund senare anslöt en grupp delfiner till,så att de totalt var ca 30 individer som simmade runt båten i kanske 20 minuter.

Efter ett tag bestämde han sig för att åka vidare, ca 5 distans österut och en halvtimma senare dök de upp igen. Han var inte säker på att det var samma djur som tidigare, men de var betydligt färre, ca ett 10-tal djur. Denna gång stannade de ca 15 minuter innan de långsamt drog vidare åt nordost.

På vägen hem såg han även tre tumlare strax utanför Stora Pölsan.

Foto: Mattias Petersson
Foto: Mattias Petersson
Foto: Mattias Petersson