2009-07-14


Magnus Lindegren seglade med sin familj och en annan båt mellen Skärhamn och Skagen den 14 juli då en ryggfena kom upp mellan de båda segelbåtarna. Magnus skriver följande i sin rapport till oss: ”Vi hade seglen uppe och gick för motor i ca 4 – 4.5 knop. Vi var till en början oroliga över vad valen skulle göra, men det gick snabbt över. Valen verkade trivas med oss och var uppe alldeles vid våra båtar, simmade under båtarna och visade sin mage. Vi förstod att resan över till Skagen skulle bli lång men tiden gick otroligt fort då vid hade denna fantastiska varelse med oss. Valen följde med oss i 3 timmar och gjorde den 11 timmar långa resa väldigt mycket kortare. Vi fick med oss ett otroligt minne. Vi uppskattar att valen var ca 8 – 10! meter lång”

Precis som Magnus gissar så är det en vikval (Balaenoptera acutorostrata), vilket syns på det vita bandet på bröstfenans ovansida samt den bakåtböjda ryggfenan.

Magnus har också lagt ut fyra filmer på valen på YouTube och filmerna finns som ”favoriter” på www.YouTube.com/ValarpunktSE.

Foto: Magnus Lindegren